Co na obiad: Kapuśniak z młodej kapusty wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Kapuśniak z młodej kapusty wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Co zrobić na letni obiad? Pyszny kapuśniak z młodej kapusty z młodymi ziemniaczkami i marchewką! Smak zupy wzmacnia dodatek wędzonego boczku i udka z kurczaka. Jeśli lubicie zupy sezonowe koniecznie wypróbujcie przepis na zupę krem z zielonego groszku.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zupę:

  • boczek wędzony

    100 gramów
  • udka z kurczaka wędzone

    2 sztuki
  • młoda kapusta

    1 główka
  • wywar drobiowy

    2,5 litra
  • ziele angielskie

    4 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • kminek

    2 łyżeczki
  • cebula

    1 sztuka
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • marchew

    1 sztuka
  • ziemniaki młode

    6-7 sztuk
  • mąka

    3 łyżki
  • Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat

    1 łyżeczka
  • majeranek

    2 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    z 1/4 owocu
  • koperek świeży

    1 pęczek
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Kapuśniak z młodej kapusty wg Piotra Ogińskiego

Na zimną patelnię wrzucamy pokrojony boczek oraz skórę. Gdy boczek zaczyna się powoli smażyć dodajemy nóżki z kurczaka. Całość smażymy ok. 2-3 minuty.

W tym czasie kroimy główkę kapusty na duże kawałki, przekładamy do garnka i delikatnie podsmażamy.

Kiedy kapusta się lekko podpraży solimy, zalewamy wywarem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kminek, pieprz, obrane i pokrojone ziemniaki oraz 3/4 podsmażonego boczku, udka z kurczaka, marchew i gotujemy ok. 20 minuty aż ziemniaki będą miękkie.

W tym czasie do reszty boczku (1/4 całości) dodajemy cebulę, którą podsmażamy ok. 2 minut, po czym mieszając wsypujemy mąkę, podsmażamy chwilę, tak by dokładnie połączyła się z tłuszczem i zaczęła się gotować. Kiedy zasmażka zaczyna bulgotać dodajemy przyprawę do bigosu i majeranek, mieszamy i po 30 sekundach zdejmujemy z ognia, tak by przyprawy się lekko podprażyły, ale nie spaliły. Kiedy ziemniaki się ugotują dodajemy zasmażki mieszając i gotujemy 2-3 minuty.

Po tym czasie doprawiamy kapuśniak cukrem, sokiem z cytryny oraz koperkiem, dokładnie mieszamy i wykładamy.

Kapuśniak podajemy z mięsem z udka oraz świeżym koperkiem. Smacznego!

Jeśli lubicie zupy sezonowe koniecznie wypróbujcie przepis na zupę krem z zielonego groszku.

Doradca Smaku
Nie wyrzucajcie skóry odkrojonej z boczku, wykorzystajcie ją podczas smażenia mięsa, żeby wydobyć jeszcze więcej smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat