Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Kapuśniak z młodej kapusty wg Piotra Ogińskiego
Na zimną patelnię wrzucamy pokrojony boczek oraz skórę. Gdy boczek zaczyna się powoli smażyć dodajemy nóżki z kurczaka. Całość smażymy ok. 2-3 minuty.
W tym czasie kroimy główkę kapusty na duże kawałki, przekładamy do garnka i delikatnie podsmażamy.
Kiedy kapusta się lekko podpraży solimy, zalewamy wywarem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kminek, pieprz, obrane i pokrojone ziemniaki oraz 3/4 podsmażonego boczku, udka z kurczaka, marchew i gotujemy ok. 20 minuty aż ziemniaki będą miękkie.
W tym czasie do reszty boczku (1/4 całości) dodajemy cebulę, którą podsmażamy ok. 2 minut, po czym mieszając wsypujemy mąkę, podsmażamy chwilę, tak by dokładnie połączyła się z tłuszczem i zaczęła się gotować. Kiedy zasmażka zaczyna bulgotać dodajemy przyprawę do bigosu i majeranek, mieszamy i po 30 sekundach zdejmujemy z ognia, tak by przyprawy się lekko podprażyły, ale nie spaliły. Kiedy ziemniaki się ugotują dodajemy zasmażki mieszając i gotujemy 2-3 minuty.
Po tym czasie doprawiamy kapuśniak cukrem, sokiem z cytryny oraz koperkiem, dokładnie mieszamy i wykładamy.
Kapuśniak podajemy z mięsem z udka oraz świeżym koperkiem. Smacznego!
Jeśli lubicie zupy sezonowe koniecznie wypróbujcie przepis na zupę krem z zielonego groszku.