Co na obiad: Kapuśniak z młodej kapusty wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Kapuśniak z młodej kapusty wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Co zrobić na letni obiad? Pyszny kapuśniak z młodej kapusty z młodymi ziemniaczkami i marchewką! Smak zupy wzmacnia dodatek wędzonego boczku i udka z kurczaka. Jeśli lubicie zupy sezonowe koniecznie wypróbujcie przepis na zupę krem z zielonego groszku.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zupę:

  • boczek wędzony

    100 gramów
  • udka z kurczaka wędzone

    2 sztuki
  • młoda kapusta

    1 główka
  • wywar drobiowy

    2,5 litra
  • ziele angielskie

    4 sztuki
  • liście laurowe

    3 sztuki
  • kminek

    2 łyżeczki
  • cebula

    1 sztuka
  • sól

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • marchew

    1 sztuka
  • ziemniaki młode

    6-7 sztuk
  • mąka

    3 łyżki
  • przyprawa do bigosu

    1 łyżeczka
  • majeranek

    2 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    z 1/4 owocu
  • koperek świeży

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na zimną patelnię wrzucamy pokrojony boczek oraz skórę. Gdy boczek zaczyna się powoli smażyć dodajemy nóżki z kurczaka. Całość smażymy ok. 2-3 minuty.

W tym czasie kroimy główkę kapusty na duże kawałki, przekładamy do garnka i delikatnie podsmażamy.

Kiedy kapusta się lekko podpraży solimy, zalewamy wywarem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kminek, pieprz, obrane i pokrojone ziemniaki oraz 3/4 podsmażonego boczku, udka z kurczaka, marchew i gotujemy ok. 20 minuty aż ziemniaki będą miękkie.

W tym czasie do reszty boczku (1/4 całości) dodajemy cebulę, którą podsmażamy ok. 2 minut, po czym mieszając wsypujemy mąkę, podsmażamy chwilę, tak by dokładnie połączyła się z tłuszczem i zaczęła się gotować. Kiedy zasmażka zaczyna bulgotać dodajemy przyprawę do bigosu i majeranek, mieszamy i po 30 sekundach zdejmujemy z ognia, tak by przyprawy się lekko podprażyły, ale nie spaliły. Kiedy ziemniaki się ugotują dodajemy zasmażki mieszając i gotujemy 2-3 minuty.

Po tym czasie doprawiamy kapuśniak cukrem, sokiem z cytryny oraz koperkiem, dokładnie mieszamy i wykładamy.

Kapuśniak podajemy z mięsem z udka oraz świeżym koperkiem. Smacznego!

Jeśli lubicie zupy sezonowe koniecznie wypróbujcie przepis na zupę krem z zielonego groszku.

Doradca Smaku
Nie wyrzucajcie skóry odkrojonej z boczku, wykorzystajcie ją podczas smażenia mięsa, żeby wydobyć jeszcze więcej smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat