Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Kapuśniak z młodej kapusty wg Piotra Ogińskiego

5.0
(33)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Co zrobić na letni obiad? Pyszny kapuśniak z młodej kapusty z młodymi ziemniaczkami i marchewką! Smak zupy wzmacnia dodatek wędzonego boczku i udka z kurczaka. Jeśli lubicie zupy sezonowe koniecznie wypróbujcie przepis na zupę krem z zielonego groszku.

Składniki:

Na zupę:

boczek wędzony 100 gramów
udka z kurczaka wędzone 2 sztuki
młoda kapusta 1 główka
wywar drobiowy 2,5 litra
ziele angielskie 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
kminek 2 łyżeczki
cebula 1 sztuka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
marchew 1 sztuka
ziemniaki młode 6-7 sztuk
mąka 3 łyżki
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat 1 łyżeczka
majeranek 2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
sok z cytryny z 1/4 owocu
koperek świeży 1 pęczek

Porada

Nie wyrzucajcie skóry odkrojonej z boczku, wykorzystajcie ją podczas smażenia mięsa, żeby wydobyć jeszcze więcej smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Kapuśniak z młodej kapusty wg Piotra Ogińskiego

Na zimną patelnię wrzucamy pokrojony boczek oraz skórę. Gdy boczek zaczyna się powoli smażyć dodajemy nóżki z kurczaka. Całość smażymy ok. 2-3 minuty.

W tym czasie kroimy główkę kapusty na duże kawałki, przekładamy do garnka i delikatnie podsmażamy.

Kiedy kapusta się lekko podpraży solimy, zalewamy wywarem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kminek, pieprz, obrane i pokrojone ziemniaki oraz 3/4 podsmażonego boczku, udka z kurczaka, marchew i gotujemy ok. 20 minuty aż ziemniaki będą miękkie.

W tym czasie do reszty boczku (1/4 całości) dodajemy cebulę, którą podsmażamy ok. 2 minut, po czym mieszając wsypujemy mąkę, podsmażamy chwilę, tak by dokładnie połączyła się z tłuszczem i zaczęła się gotować. Kiedy zasmażka zaczyna bulgotać dodajemy przyprawę do bigosu i majeranek, mieszamy i po 30 sekundach zdejmujemy z ognia, tak by przyprawy się lekko podprażyły, ale nie spaliły. Kiedy ziemniaki się ugotują dodajemy zasmażki mieszając i gotujemy 2-3 minuty.

Po tym czasie doprawiamy kapuśniak cukrem, sokiem z cytryny oraz koperkiem, dokładnie mieszamy i wykładamy.

Kapuśniak podajemy z mięsem z udka oraz świeżym koperkiem. Smacznego!

Jeśli lubicie zupy sezonowe koniecznie wypróbujcie przepis na zupę krem z zielonego groszku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak