Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Co na obiad: Kapuśniak z młodej kapusty wg Piotra Ogińskiego

5.0
(33)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Co zrobić na letni obiad? Pyszny kapuśniak z młodej kapusty z młodymi ziemniaczkami i marchewką! Smak zupy wzmacnia dodatek wędzonego boczku i udka z kurczaka. Jeśli lubicie zupy sezonowe koniecznie wypróbujcie przepis na zupę krem z zielonego groszku.

Składniki:

Na zupę:

boczek wędzony
100 gramów
udka z kurczaka wędzone
2 sztuki
młoda kapusta
1 główka
wywar drobiowy
2,5 litra
ziele angielskie
4 sztuki
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
3 sztuki
Sklep Prymat
kminek
2 łyżeczki
Sklep Prymat
cebula
1 sztuka
sól
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
marchew
1 sztuka
ziemniaki młode
6-7 sztuk
mąka
3 łyżki
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
majeranek
2 łyżeczki
Sklep Prymat
cukier
1 łyżeczka
sok z cytryny
z 1/4 owocu
koperek świeży
1 pęczek
Sklep Prymat

Porada

Nie wyrzucajcie skóry odkrojonej z boczku, wykorzystajcie ją podczas smażenia mięsa, żeby wydobyć jeszcze więcej smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Kapuśniak z młodej kapusty wg Piotra Ogińskiego

Na zimną patelnię wrzucamy pokrojony boczek oraz skórę. Gdy boczek zaczyna się powoli smażyć dodajemy nóżki z kurczaka. Całość smażymy ok. 2-3 minuty.

W tym czasie kroimy główkę kapusty na duże kawałki, przekładamy do garnka i delikatnie podsmażamy.

Kiedy kapusta się lekko podpraży solimy, zalewamy wywarem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kminek, pieprz, obrane i pokrojone ziemniaki oraz 3/4 podsmażonego boczku, udka z kurczaka, marchew i gotujemy ok. 20 minuty aż ziemniaki będą miękkie.

W tym czasie do reszty boczku (1/4 całości) dodajemy cebulę, którą podsmażamy ok. 2 minut, po czym mieszając wsypujemy mąkę, podsmażamy chwilę, tak by dokładnie połączyła się z tłuszczem i zaczęła się gotować. Kiedy zasmażka zaczyna bulgotać dodajemy przyprawę do bigosu i majeranek, mieszamy i po 30 sekundach zdejmujemy z ognia, tak by przyprawy się lekko podprażyły, ale nie spaliły. Kiedy ziemniaki się ugotują dodajemy zasmażki mieszając i gotujemy 2-3 minuty.

Po tym czasie doprawiamy kapuśniak cukrem, sokiem z cytryny oraz koperkiem, dokładnie mieszamy i wykładamy.

Kapuśniak podajemy z mięsem z udka oraz świeżym koperkiem. Smacznego!

Jeśli lubicie zupy sezonowe koniecznie wypróbujcie przepis na zupę krem z zielonego groszku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Doradca smaku 06.06.2025 13:45
Zupa jest przepiękna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak