Doradca Smaku XI: Turecka zupa z soczewicy, odc. 4

odc. 4 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Turecka zupa z soczewicy, odc. 4

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Przed Wami przepis na zupę z soczewicy, który pochodzi z kuchni tureckiej. To danie wegetariańskie, niezwykle aromatyczne i urozmaicone chlebkami pita i kleksem kwaśnej śmietany. Jeśli lubicie orientalne smaki, ta zupa powinna się znaleźć w waszym menu. 

 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zupę:

  • czosnek

    3 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • korzeń pietruszki

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • selery

    1/2 sztuki
  • ziemniak

    1 sztuka
  • masło

    50 gramów
  • soczewica brązowa

    500 gramów
  • bulion warzywny

    1 litr
  • pita

    3 sztuki
  • cytryna

    1 sztuka
  • śmietana

    100 mililitrów
  • szczypiorek

    kilka gałązek

Do smaku:

  • kmin rzymski

  • słodka papryka Prymat

  • sól morska Prymat

  • chili pieprz cayenne Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotuj warzywa (pietruszkę, seler, marchew, ziemniaka). Soczewicę ugotuj lub dodaj gotową z puszki.

Czosnek kroimy w talarki. Cebulę, pietruszkę, marchew, seler, ziemniaki kroimy w grubą kosteczkę. Rozgrzewamy garnek, roztapiamy masło. Dodajemy czosnek i cebulę, podsmażamy do zarumienienia. Dodajemy mieloną słodką czerwoną paprykę. Następnie wrzucamy do garnka pokrojoną pietruszkę, marchewkę, seler oraz ziemniaki. Wszystko dokładnie mieszamy. Do tak podsmażonych warzyw dodajemy soczewicę, ponownie mieszamy. Dodajemy kmin rzymski. Wlewamy do garnka bulion warzywny, mieszamy. Doprawiamy solą morską.

W międzyczasie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia chlebki pita. Pieczemy je 5-10 minut w temperaturze 180 stopni.

Ugotowaną zupę blendujemy. Dodajemy chili pieprz cayenne.

Podanie:

Zupę krem przelewamy do talerza. Chlebki pita wyciągamy z piekarnika. Kroimy na 4 części (ćwiartki). Umytą cytrynę rolujemy dłonią i kroimy w plasterki. Dwie łyżki kwaśnej śmietany dodajemy do każdego talerza z turecką zupą. Pokrojonym szczypiorkiem posypujemy zupę krem oraz kwaśną śmietanę w miseczce.

Doradca Smaku
Soczewica brązowa - ugotuj lub dodaj produkt z puszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat