Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Turecka zupa z soczewicy, odc. 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(97)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przed Wami przepis na zupę z soczewicy, który pochodzi z kuchni tureckiej. To danie wegetariańskie, niezwykle aromatyczne i urozmaicone chlebkami pita i kleksem kwaśnej śmietany. Jeśli lubicie orientalne smaki, ta zupa powinna się znaleźć w waszym menu. 

 

Składniki:

Na zupę:

czosnek 3 ząbki
cebula 1 sztuka
korzeń pietruszki 1 sztuka
marchew 1 sztuka
selery 1/2 sztuki
ziemniak 1 sztuka
masło 50 gramów
soczewica brązowa 500 gramów
bulion warzywny 1 litr
pita 3 sztuki
cytryna 1 sztuka
śmietana 100 mililitrów
szczypiorek kilka gałązek

Do smaku:

Kmin rzymski mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Porada

Soczewica brązowa - ugotuj lub dodaj produkt z puszki.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Turecka zupa z soczewicy, odc. 4

Ugotuj warzywa (pietruszkę, seler, marchew, ziemniaka). Soczewicę ugotuj lub dodaj gotową z puszki.

Czosnek kroimy w talarki. Cebulę, pietruszkę, marchew, seler, ziemniaki kroimy w grubą kosteczkę. Rozgrzewamy garnek, roztapiamy masło. Dodajemy czosnek i cebulę, podsmażamy do zarumienienia. Dodajemy mieloną słodką czerwoną paprykę. Następnie wrzucamy do garnka pokrojoną pietruszkę, marchewkę, seler oraz ziemniaki. Wszystko dokładnie mieszamy. Do tak podsmażonych warzyw dodajemy soczewicę, ponownie mieszamy. Dodajemy kmin rzymski. Wlewamy do garnka bulion warzywny, mieszamy. Doprawiamy solą morską.

W międzyczasie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia chlebki pita. Pieczemy je 5-10 minut w temperaturze 180 stopni.

Ugotowaną zupę blendujemy. Dodajemy chili pieprz cayenne.

Podanie:

Zupę krem przelewamy do talerza. Chlebki pita wyciągamy z piekarnika. Kroimy na 4 części (ćwiartki). Umytą cytrynę rolujemy dłonią i kroimy w plasterki. Dwie łyżki kwaśnej śmietany dodajemy do każdego talerza z turecką zupą. Pokrojonym szczypiorkiem posypujemy zupę krem oraz kwaśną śmietanę w miseczce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak