Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na zupę:
-
czosnek
3 ząbki -
cebula
1 sztuka -
korzeń pietruszki
1 sztuka -
marchew
1 sztuka -
selery
1/2 sztuki -
ziemniak
1 sztuka -
masło
50 gramów -
soczewica brązowa
500 gramów -
bulion warzywny
1 litr -
pita
3 sztuki -
cytryna
1 sztuka -
śmietana
100 mililitrów -
szczypiorek
kilka gałązek
Do smaku:
-
Kmin rzymski mielony Prymat
-
Papryka słodka mielona Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Sposób przygotowania
Ugotuj warzywa (pietruszkę, seler, marchew, ziemniaka). Soczewicę ugotuj lub dodaj gotową z puszki.
Czosnek kroimy w talarki. Cebulę, pietruszkę, marchew, seler, ziemniaki kroimy w grubą kosteczkę. Rozgrzewamy garnek, roztapiamy masło. Dodajemy czosnek i cebulę, podsmażamy do zarumienienia. Dodajemy mieloną słodką czerwoną paprykę. Następnie wrzucamy do garnka pokrojoną pietruszkę, marchewkę, seler oraz ziemniaki. Wszystko dokładnie mieszamy. Do tak podsmażonych warzyw dodajemy soczewicę, ponownie mieszamy. Dodajemy kmin rzymski. Wlewamy do garnka bulion warzywny, mieszamy. Doprawiamy solą morską.
W międzyczasie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia chlebki pita. Pieczemy je 5-10 minut w temperaturze 180 stopni.
Ugotowaną zupę blendujemy. Dodajemy chili pieprz cayenne.
Podanie:
Zupę krem przelewamy do talerza. Chlebki pita wyciągamy z piekarnika. Kroimy na 4 części (ćwiartki). Umytą cytrynę rolujemy dłonią i kroimy w plasterki. Dwie łyżki kwaśnej śmietany dodajemy do każdego talerza z turecką zupą. Pokrojonym szczypiorkiem posypujemy zupę krem oraz kwaśną śmietanę w miseczce.
Soczewica brązowa - ugotuj lub dodaj produkt z puszki.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się