Zupa grzybowa z łazankami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pełna aromatu i smaku - zupa grzybowa z łazankami. Oto sprawdzony przepis na wigilijną zupę grzybową.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • seler

    1/2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • marchew

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • bulion warzywny Kucharek

    750 mililitrów
  • wywar grzybowy

    250-300 mililitrów
  • olej

    2-3 łyżki
  • suszone borowiki

    100 gramów
  • makaron łazanki

    200 gramów

Do smaku:

  • koperek świeży

    3-4 gałązki
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby namoczyć w 500 ml zimnej wody, odstawić na 2 godziny, a następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której moczyły się grzyby. Po ugotowaniu grzyby ostudzić i pokroić w paseczki. Nie wylewać wody, w której gotowały się grzyby! Zachować kilka całych kapeluszy do dekoracji dania.

Ugotować łazanki.

Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oleju, zrumienić na nim cebulę, warzywa, dodać listek laurowy, zalać bulionem warzywnym Kucharek i gotować przez ok. 12-15 minut. Całość doprawić do smaku odrobiną pieprzu.

Namoczone i pokrojone grzyby podsmażyć na łyżce oleju i dodać do rosołu. Następnie wlać połowę wywaru, w którym gotowały się grzyby. Całość zagotować, doprawić do smaku pieprzem, a po zestawieniu z ognia dodać świeżo siekany koperek lub natkę pietruszki.

Podawać z łazankami i kapeluszami grzybów.

Kucharek_pl
Koperek można zastąpić natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat