Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki
2 sztuki -
marchewki
2 sztuki -
cebula
1 sztuka -
olej
1 łyżka -
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka -
bulion warzywny
1 litr -
borowiki
100 gramów -
śmietana 36%
250 mililitrów -
koperek świeży
1 pęczek -
Przyprawa do potraw Kucharek
2 łyżki
Do smaku:
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Opcjonalnie:
-
makaron łazanki
250 gramów
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oleju, zrumienić na nim cebulę, oczyszczone i pokrojone grzyby, dodać ziemniaki, marchew i liść laurowy, zalać bulionem i gotować przez ok. 12-15 minut. Całość doprawić do smaku pieprzem i Przyprawą do potraw Kucharek.
Zagotować, a po zestawieniu z ognia dodać świeżo siekany koperek lub pietruszkę. Podawać z łazankami.
Można użyć: 100 g borowików lub podgrzybków.![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się