Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
masło
50 gramów -
cebula
1 sztuka -
seler naciowy
50 gramów -
marchew
1 sztuka -
ziele angielskie
4 sztuki -
Liść laurowy suszony Prymat
4 sztuki -
Tymianek suszony Prymat
1 łyżeczka -
ziemniaki typu A (sałatkowe)
150 gramów -
bekon
100 gramów -
mąka
80 gramów -
bulion rybny
1 litr -
mleko
400 mililitrów -
śmietanka 18%
200 mililitrów -
groszek zielony
100 gramów -
łosoś wędzony na gorąco
150 gramów -
halibut
100 gramów -
łosoś
100 gramów -
dorsz
100 gramów -
krewetki
8-10 sztuk
Do smaku:
-
Pieprz czarny Prymat w młynku
-
Sól morska jodowana Prymat w młynku
-
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
-
koperek świeży
Sposób przygotowania
Cebulę, seler oraz marchew podsmażamy na maśle wraz z zielem angielskim, liściem laurowym oraz tymiankiem przez ok 10 minut.
Po tym czasie do warzyw dodajemy bekon oraz ziemniaki i smażymy jeszcze 5 minut.
Kiedy wszystko jest ładnie podsmażone, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, zalewamy bulionem oraz mlekiem i gotujemy ok. 15 minut.
Po 15 minutach chowder zalewamy śmietanką, dodajemy groszek, wędzonego łososia, świeżego łososia, dorsza, halibuta oraz krewetki i gotujemy na małym ogniu ok. 8-10 minut.
Gotowy chowder doprawiamy solą, pieprzem czarnym oraz chili. Dodajemy świeżą pietruszkę oraz koperek i wykładamy. Smacznego!
A jeśli kochacie dania jednogarnkowe i macie ochotę spróbować innej wersji chowderu, polecam Wam przepis na wegetariański chowder kukurydziany.
W przepisie użyto filetów ryb.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się