Co na obiad: Chowder rybny wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Chowder - gęsta, kremowa zupa - w tym przepisie rybna. Sycące danie jednogarnkowe, które możecie przyrządzić na obiad zimowy, ale nie tylko. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    50 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • seler naciowy

    50 gramów
  • marchew

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    4 sztuki
  • liść laurowy

    4 sztuki
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • ziemniaki typu A (sałatkowe)

    150 gramów
  • bekon

    100 gramów
  • mąka

    80 gramów
  • bulion rybny

    1 litr
  • mleko

    400 mililitrów
  • śmietanka 18%

    200 mililitrów
  • groszek zielony

    100 gramów
  • łosoś wędzony na gorąco

    150 gramów
  • halibut

    100 gramów
  • łosoś

    100 gramów
  • dorsz

    100 gramów
  • krewetki

    8-10 sztuk

Do smaku:

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • koperek świeży

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę, seler oraz marchew podsmażamy na maśle wraz z zielem angielskim, liściem laurowym oraz tymiankiem przez ok 10 minut.
Po tym czasie do warzyw dodajemy bekon oraz ziemniaki i smażymy jeszcze 5 minut.


Kiedy wszystko jest ładnie podsmażone, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, zalewamy bulionem oraz mlekiem i gotujemy ok. 15 minut.


Po 15 minutach chowder zalewamy śmietanką, dodajemy groszek, wędzonego łososia, świeżego łososia, dorsza, halibuta oraz krewetki i gotujemy na małym ogniu ok. 8-10 minut.


Gotowy chowder doprawiamy solą, pieprzem czarnym oraz chili. Dodajemy świeżą pietruszkę oraz koperek i wykładamy. Smacznego! 

 

A jeśli kochacie dania jednogarnkowe i macie ochotę spróbować innej wersji chowderu, polecam Wam przepis na wegetariański chowder kukurydziany

Doradca Smaku
W przepisie użyto filetów ryb.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat