Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Chowder rybny wg Piotra Ogińskiego
Cebulę, seler oraz marchew podsmażamy na maśle wraz z zielem angielskim, liściem laurowym oraz tymiankiem przez ok 10 minut.
Po tym czasie do warzyw dodajemy bekon oraz ziemniaki i smażymy jeszcze 5 minut.
Kiedy wszystko jest ładnie podsmażone, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, zalewamy bulionem oraz mlekiem i gotujemy ok. 15 minut.
Po 15 minutach chowder zalewamy śmietanką, dodajemy groszek, wędzonego łososia, świeżego łososia, dorsza, halibuta oraz krewetki i gotujemy na małym ogniu ok. 8-10 minut.
Gotowy chowder doprawiamy solą, pieprzem czarnym oraz chili. Dodajemy świeżą pietruszkę oraz koperek i wykładamy. Smacznego!
A jeśli kochacie dania jednogarnkowe i macie ochotę spróbować innej wersji chowderu, polecam Wam przepis na wegetariański chowder kukurydziany.