Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa wg Gosi

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby suszone 400 gram
cebula 1
marchewka 1
pietruszka 1 mała
seler mały kawałek
por 1 liść
oliwa 4 łyżki
woda 1 litr
Bulion grzybowy 1 kostka
kasza manna 1/3 szklanki
śmietanka 12-procentowa 1/2 szklanki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa wg Gosi

Kroki postępowania

1
Grzyby płuczemy i moczymy w wodzie ok. 1 godziny, odcedzamy.
Krok 1 - Zupa grzybowa wg Gosi foto
2
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię i smażymy (na dwóch łyżkach oliwy) ok. 5 minut. Następnie dodajemy odcedzone grzyby i dalej podsmażamy na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Krok 2 - Zupa grzybowa wg Gosi foto
3
Marchewkę obieramy, kroimy w plastry i przekładamy do garnka.
Krok 3 - Zupa grzybowa wg Gosi foto
4
Natomiast obraną pietruszkę i seler kroimy w kostkę, a liść pora w paski, dodajemy do marchewki i podsmażamy (na dwóch łyżkach oliwy) ok. 10 minut.
Krok 4 - Zupa grzybowa wg Gosi foto
5
Do garnka z warzywami wlewamy wodę.
Krok 5 - Zupa grzybowa wg Gosi foto
6
Gdy zacznie wrzeć dodajemy przesmażone grzyby z cebulą i dalej gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i wkładamy kostkę grzybową.
Krok 6 - Zupa grzybowa wg Gosi foto
7
Gotując i mieszając zupę, wsypujemy kaszkę manną. Na koniec wlewamy śmietankę i mieszamy.
Krok 7 - Zupa grzybowa wg Gosi foto
8
Porcję zupy wylewamy do miseczek i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Krok 8 - Zupa grzybowa wg Gosi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

darmiona 07.05.2015 21:09
grzybowa to jedna z moich ulubionych zup

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak