Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion

    1 1/2 l
  • cebula

    1 sztuka
  • tłuszcz

    1 łyżka
  • mąka

    2 łyżki
  • śmietana

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • włoszczyzna

    1/2 (krojona w paski)
  • grzyby świeże

    40 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby oczyścić, umyć. Drobno pokroić i poddusić razem z cebulą w niewielkiej ilości wody. Dodać do wywaru cebulkę oraz włoszczyznę, pogotować około 10 minut. Z mąki i tłuszczu robimy zasmażkę, rozprowadzić ze śmietaną i przełożyć do zupy. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z makaronem łazanki lub z lanym ciastem oraz posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata113 06.09.2010 08:39
akurat na czas grzybobrania

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat