Przepis i sposób przygotowania na: Zupa "flaczkowa"
Białą kapustę szatkujemy, marchew kroimy w plasterki, cebulkę drobno kroimy w kostkę i wrzucamy warzywa do garnka, gotujemy aż będą miękkie.
2. 1-2 łyżki smalcu roztapiamy na patelni, zasypujemy mąką, mieszamy aż mąka osiągnie brązowy kolor i powstanie zasmażka.
3. Do garnka z wodą i warzywami dodajemy 2 kostki bulionowe, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, paprykę słodką i ostrą, Kucharek, przyprawę do flaczków, posiekaną natkę pietruszki, pieprz. Mieszamy gotujemy około 2-3 minuty.
4. Do gotującej się zupy wsypujemy makaron (rodzaj wedle uznania).
Gdy makaron będzie już miękki, w małym rondelku rozbijamy przypaloną mąkę ze śmietaną i zaciągamy tym zupę, dokładnie mieszamy i podajemy posypaną zieleniną.
Smacznego!