Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa "flaczkowa"

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka 1
kapusta biała 1/4
czosnek 4 ząbki
cebula biała 1
smalec 1-2 łyżki
mąka pszenna 4-5 łyżek
sól do smaku
pieprz
majeranek 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
ziele angielskie 10 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 5
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
pietruszka zielona
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżeczka
makaron
śmietana 5 łyżek
bulion 1 kostka
Przyprawa do flaków klasyczna Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa "flaczkowa"

1. Do garnka wlewamy wodę.
Białą kapustę szatkujemy, marchew kroimy w plasterki, cebulkę drobno kroimy w kostkę i wrzucamy warzywa do garnka, gotujemy aż będą miękkie.

2. 1-2 łyżki smalcu roztapiamy na patelni, zasypujemy mąką, mieszamy aż mąka osiągnie brązowy kolor i powstanie zasmażka.

3. Do garnka z wodą i warzywami dodajemy 2 kostki bulionowe, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, paprykę słodką i ostrą, Kucharek, przyprawę do flaczków, posiekaną natkę pietruszki, pieprz. Mieszamy gotujemy około 2-3 minuty.

4. Do gotującej się zupy wsypujemy makaron (rodzaj wedle uznania).
Gdy makaron będzie już miękki, w małym rondelku rozbijamy przypaloną mąkę ze śmietaną i zaciągamy tym zupę, dokładnie mieszamy i podajemy posypaną zieleniną.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 08.12.2013 09:48
bardzo lubię flaczki
msmors 22.09.2013 14:50
smaczna zupa
probofka 22.09.2013 13:29
fajna bezmięsna flaczkowa
Dorota59 22.09.2013 12:32
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak