Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa dyniowo-imbirowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skrzydełka 3 sztuki
marchew 2 sztuki
korzeń pietruszki 1 sztuka
por 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 3 ziarna
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 5 ziaren
dynia 2 kg
imbir 10 g
czosnek 2 ząbki
śmietana 18 proc 3/4 szklanki
mąka 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa dyniowo-imbirowa

Zagotować w garnku ok. 3 l wody z 3 ziarnami ziela angielskiego, kilkoma ziarnami pieprzu kolorowego i dwoma liśćmi laurowymi. Po zagotowaniu wrzucić skrzydełka oraz pokrojone w krążki por, marchew, pietruszkę, natkę oraz seler. Gotować ok. 25 min na wolnym ogniu.
Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostki dodać do bulionu. Gotować na małym ogniu ok. 35-40 minut. Wrzucić do zupy drobno posiekany imbir i czosnek. Z zupy wyciągnąć warzywa rosołowe i mięso -dynię z zupą zmiksować. Śmietanę wymieszać z mąką, tak by nie było grudek, do śmietan wlać chochlę gorącej zupy, dokładnie wymieszać i całość wlać do zupy, wymieszać i zagotować. Zupę doprawić papryką słodką, solą i pieprzem. Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub ciasteczkami do zup.
Smacznego! Karla

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 17.02.2013 14:44
takiej nie jadłam
Lemon 30.10.2012 21:22
pyszna
elficzna 30.10.2012 17:45
cudowna...uwielbiam takie zupy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak