zupa cytrynowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydła kurczaka

    4 sztuki
  • skrzydło indycze

    1 sztuka
  • ryż

    1 szklanka
  • Kostki rosołowe Kucharek

    2 sztuki
  • sól i pieprz do smaku

  • jajka

    2 sztuki
  • cytryny

    2 sztuki
  • woda

    1.5- 2 litrów
  • owoc jałowca

    kilka szt.
  • liść laurowy

    2-3 sztuki
  • marchew

    2 szt.
  • ziele angielskie całe

    4 ziarnka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa obieramy i razem z mięsem wkładamy do garnka dodajemy ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe i zalewamy wodą gotujemy aż wszystko będzie miękkie. Po ugotowaniu odcedzamy mięso i warzywa i przecedzamy przez gęste sito wywar. Do przecedzonego wywaru wsypujemy ryż i gotujemy około 15 minut aż będzie w miarę miękki. Warzywa i mięso kroimy i nakładamy porcje na uprzednio przygotowane talerze.
Żółtka jajek oddzielamy od białek. Cytryny sparzamy i ścieramy z nich skórkę na drobniutkiej tarce skórki starte odkładamy na bok i wyciskamy sok z cytryn.Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę do której powoli dodajemy roztrzepane żółtka i mieszamy razem dokładnie dolewając powoli sok z cytryn oraz łyżkę zupy mieszamy i wlewamy powoli do pozostałej zupy dodajemy jeszcze startą skórkę z cytryn mieszając podgrzewamy aż wszystko będzie gorące ale nie zagotowane. Gorącą zupę nalewamy na talerze z porcjami warzyw i mięsa. Podajemy od razu

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Emilia22 23.12.2010 18:23
wygląda świetnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat