Zupa curry z dyni i czerwonej soczewicy

Zupa curry z dyni i czerwonej soczewicy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    700 g
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 małe ząbki
  • curry indyjskie

    1 łyżeczka
  • olej

    1-2 łyżki
  • jogurt naturalny

    do podania
  • bulion warzywny

    3-4 szkl.
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • soczewica czerwona

    1 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soczewicę przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą i odcedzamy.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i chwilkę przesmażamy.
Dodajemy dynię pokrojoną w kostkę i soczewicę oraz curry, całość przesmażamy aż dynia lekko zmięknie.
Dolewamy bulion lub wodę i gotujemy pod przykrywką około 20 minut aż soczewica i dynia będą miękkie.
Zupę miksujemy blenderem.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego, który nieco złagodzi zupę.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Olga_SK

16.11.2013 19:12
Na jesienne dni idealna :)

mufinka79

16.11.2013 18:23
Dziękuję za miłe słowa :)

marcia7

16.11.2013 12:37
uwielbiam takie konkretne zupy

Mniam

16.11.2013 11:23
Ciekawe smaki w zupie. Musiała być pyszna.

Łucja

16.11.2013 09:43
uwielbiam taką :)

Paolcia

16.11.2013 09:10
smaczne too :)

Konczi

16.11.2013 09:04
bardzo fajne połączenie składników, musi być smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat