Zupa cebulowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 kg
  • bulion

    1 litr
  • masło

  • oliwa

  • sól

  • pieprz

  • tymianek

  • białe wino

    200 ml
  • bagietka

  • ser żółty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Smażymy na maśle i oliwie przez około 25 minut aż będzie złoto-brązowa. Następnie dolewamy białe wino i czekam aż odparuje. Tak przesmażoną cebule wrzucamy do garnka z bulionem i razem jeszcze gotujemy parę minut. Następnie wszystko miksujemy za pomocą blendera (żeby zupa była bardziej zawiesista możemy dodać kilka kromek chleba bez skórek albo 2 ugotowane ziemniaki). Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Przelewamy do miseczek żaroodpornych na wierzch układamy kromki bagietki i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku ąz ser się rozpuści. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 19.10.2016 16:19
Dawno nie robiłam, a taka smaczna !
jagoda5913 19.10.2016 11:13
super zupa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat