Zupa borowikowa z makaronem, ziołami, parmezanem i natką pietruszki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    4 łyżki
  • bulion

    1 szklanka
  • sól

  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    4 ząbki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1,5 łyżeczki
  • makaron świderki

    400 g
  • borowiki

    600 g
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 łyżka
  • parmezan

    starty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek obieramy drobno siekamy i podsmażamy na maśle z ziołami prowansalskimi. Gdy się lekko zarumienią się, wrzucamy oczyszczone, pokrojone w duże kawałki grzyby i podsmażamy około 5 minut. Następnie przekładamy wszystko do garnka i zalewamy bulionem i wodą ok.1,5l, tak aby grzyby były znacznie przykryte. W zależności od tego, jak gęstą zupę chcemy otrzymać. Gotujemy do momentu kiedy grzyby będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz śmietaną. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z informacją podaną na opakowaniu. Zupę podajemy z makaronem, posiekaną natką pietruszki i obficie posypaną parmezanem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 13.01.2014 09:18
Ależ smakowicie wygląda ta zupka na zdjęciu.
Kolorowa 13.12.2013 15:02
Bardzo fajna zupa ;)
Bernadeta1 16.11.2013 00:39
pyszna zupka
Alex_M 10.11.2013 16:09
świetna zupa i piękne zdjęcie :)
Katarzyna59 10.11.2013 09:53
przepyszna zupka
miroslawa 10.11.2013 04:59
Aż ślinka cieknie na taką zupkę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat