Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa borowikowa z makaronem, ziołami, parmezanem i natką pietruszki

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 2 łyżki
śmietana 30% 4 łyżki
bulion 1 szklanka
sól
natka pietruszki 1 pęczek
cebula 2 sztuki
czosnek 4 ząbki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1,5 łyżeczki
makaron świderki 400 g
borowiki 600 g
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżka
parmezan starty
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa borowikowa z makaronem, ziołami, parmezanem i natką pietruszki

Cebulę i czosnek obieramy drobno siekamy i podsmażamy na maśle z ziołami prowansalskimi. Gdy się lekko zarumienią się, wrzucamy oczyszczone, pokrojone w duże kawałki grzyby i podsmażamy około 5 minut. Następnie przekładamy wszystko do garnka i zalewamy bulionem i wodą ok.1,5l, tak aby grzyby były znacznie przykryte. W zależności od tego, jak gęstą zupę chcemy otrzymać. Gotujemy do momentu kiedy grzyby będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz śmietaną. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z informacją podaną na opakowaniu. Zupę podajemy z makaronem, posiekaną natką pietruszki i obficie posypaną parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 13.01.2014 09:18
Ależ smakowicie wygląda ta zupka na zdjęciu.
Kolorowa 13.12.2013 15:02
Bardzo fajna zupa ;)
Bernadeta1 16.11.2013 00:39
pyszna zupka
Alex_M 10.11.2013 16:09
świetna zupa i piękne zdjęcie :)
Katarzyna59 10.11.2013 09:53
przepyszna zupka
miroslawa 10.11.2013 04:59
Aż ślinka cieknie na taką zupkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak