Zupa borowikowa

Zupa borowikowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ćwiartki z kurczaka

    2 szt
  • woda zimna

    4 l
  • włoszczyzna

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • borowiki suszone

    200 g
  • śmietana kremówka

    100 ml
  • gorąca woda

    2 l
  • Kucharek przyprawa do potraw

    3 łyzki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa borowikowa foto
Kurczaka myjemy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu zbierając szumowinę. Proces powinien zając około 1 godzinę.
Krok 2 - Zupa borowikowa foto
Obieramy włoszczyznę. Marchewki, seler, pietruszkę, połowę cebuli wrzucamy do garnka. Gotujemy aż warzywa zrobią się miękkie. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Cały proces gotowania powinien trwać około 3-4 godzin. Gotujemy na wolnym ogniu.
Krok 3 - Zupa borowikowa foto
Zalewamy suszone borowiki wrzącą wodą i odstawiamy na kilka godzin. Osobiście proponuję zrobić to jeden dzień przed. Wywar będzie bardziej intensywny. Wodę z borowików bez grzybów wlewamy do 2 litrów rosołu.
Krok 4 - Zupa borowikowa foto
Grzyby szatkujemy na mniejsze kawałki i ponownie zalewamy w garnku 1l wody. Gotujemy aż grzyby zrobią się miękkie.
Krok 5 - Zupa borowikowa foto
Wrzucamy borowiki do garnka głównego wraz z pozostałą wodą jaka została po gotowaniu. Doprawiamy kucharkiem i zielem angielskim. Gotujemy 1 godzinę na wolnym ogniu.
Krok 6 - Zupa borowikowa foto
Dolewamy na koniec śmietanę kremówkę oraz doprawiamy czarnym pieprzem.
bertpvd
Moim zdaniem idealną zupę borowikową robi się minimum 2 dni. Dzień wcześniej polecam zalać wrzącą wodą borowiki które potem zostaną wlane wraz z esencją do rosołu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 15.08.2016 21:29
najlepsza ze skarbów jesieni
Smaczna_B 31.05.2015 13:45
Smaczna zupka
Ewelina1991 21.05.2015 09:22
super zupka
magda1976 20.05.2015 23:08
Pyszna zupka, na przykład z grzankami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat