Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Zupa koperkowa z klopsikami wg Piotra Ogińskiego
W garnku na oleju podsmażamy seler naciowy, cebulę, pora oraz czosnek, całość solimy i smażymy ok. 2 minuty.
Po tym czasie dodajemy ziemniaki i smażymy jeszcze 3 minuty. Przesmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy ok. 10 minut (do momentu aż ziemniaki będą lekko twarde).
W tym czasie w miseczce dokładnie łączymy mięso z kurczaka z pietruszką, oregano, cebulą, żółtkiem, skórką z cytryny, koperkiem, solą oraz pieprzem, po czym z gotowej masy lepimy pulpeciki wielkości piłeczki ping pongowej.
Kiedy ziemniaki są prawie ugotowane do zupy dolewamy śmietankę, dodajemy koperek oraz wrzucamy pulpeciki i całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
Do gotowej zupy dodajemy pokrojonego ogórka, koperek oraz pietruszkę oraz doprawiamy solą do smaku.
Do miseczki rozdrabniamy trochę sera feta, nalewamy zupę wraz z pulpecikami, na górze układamy kilka kawałków sera, dekorujemy świeżym oregano i podajemy.
Smacznego!
Jeśli lubisz zupy, to polecam Ci także przepis na zupę kurkowo-szparagową z pyszną niespodzianką!