Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zmodyfikowany Chłodnik Litewski

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 4 szt
cebula 1 szt
buraki czerwone 600 gram
botwinka 100 gram
koper 1 pęczek
natka pietruszki 1 pęczek
kolendra świeża 1 pęczek
Szczypiorek cienki 1 pęczek
kefir 1,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Zmodyfikowany Chłodnik Litewski

Kroki postępowania

1
Chłodnik bez wątpienia jest najlepszym daniem w upalne dni, które niebawem nadejdą.

Ten prezentowany przeze mnie śmiało można nazwać Chłodnikiem Litewskim, ponieważ jego bazę stanowią młode buraczki (botwinka).

Jednak przepis ten jest nieco zmodyfikowany, jak zresztą wszystkie moje. Nie mniej jednak chłodnik mój, jest bardzo smacznym, szybkim i przede wszystkim ZDROWYM posiłkiem!

Ze względu na swój skład posiada cały bukiet witamin, które są bardzo ważnym elementem dla naszego organizmu, zwłaszcza w upalne dni!

UWAGA - Ja swojego chłodnika nigdy nie doprawiam przyprawami typu sól, czy pieprz, jak również nie dodaję gotowanego jajka.

Spożywam zawsze w naturalnej postaci, składniki idealnie komponują się ze sobą, dając niepowtarzalny smak, więc po co zabijać go przyprawami, jak można delektować się naturalnymi, świeżymi i zdrowymi warzywami i ziołami!

1. Tak jak pisałem wcześniej Chłodnik mój bazuje na młodych burakach (z mojej uprawy)
Krok 1 - Zmodyfikowany Chłodnik Litewski foto
2
2. Buraki dokładnie myjemy, obcinamy liście i gotujemy, aż będą al dente! (około 15 min)
Krok 2 - Zmodyfikowany Chłodnik Litewski foto
3
3. W czasie gdy buraczki dochodzą przygotowujemy resztę składników, czyli, świeże ogórki (kroimy w kostkę), świeżą cebulę, którą zawsze bardzo drobno siekam, oraz zielenina. Ja używam zawsze 4 "zielonych" składników, których smak rewelacyjnie komponuje się z całością i nadaje chłodnikowi niepowtarzalny i oryginalny smak, czyli: Świeży koperek, Kolendra, Szczypiorek oraz natkę Pietruszki. Całą zieleninę drobno siekam
Krok 3 - Zmodyfikowany Chłodnik Litewski foto
4
4. Ugotowane i ostudzone buraki obieram ze skóry (odchodzi prawie sama) i też kroję w kostkę podobnie jak świeże ogórki. Całość wrzucam do miski...
Krok 4 - Zmodyfikowany Chłodnik Litewski foto
5
5. ... zalewam kefirem i mieszam. Tak przygotowany chłodnik wstawiam na 2-3 godziny do lodówki w celu Schłodzenia :)
Krok 5 - Zmodyfikowany Chłodnik Litewski foto
6
6. Smacznego
Krok 6 - Zmodyfikowany Chłodnik Litewski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 20.07.2014 09:17
super chłodniczek
Ania84 05.03.2014 11:36
nie przepadam za chłodnikami ale tego chętnie bym skosztowała :)
EwelinkA_93 05.03.2014 11:28
smacznie musi smakować :-)
norweska20 05.03.2014 10:46
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak