Ziołowy schab

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • schab bez kości

    1,4 kg

Marynata:

  • olej

    6 łyżek
  • rozmaryn

    1 łyżeczka
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • oregano

    1 łyzeczka
  • ząbki czosnku

    3
  • sól i pieprz

Pesto:

  • bazylia świeża

    1 doniczka
  • natka pietruszki

    2 pęczki
  • ząbki czosnku

    3
  • orzeszki ziemne

    100 g
  • sok z limetki

    20 ml
  • oliwa

    60 ml
  • parmezan starty

    50 g
  • sól do smaku

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ziołowy schab foto
Marynata
Olej wymieszać z ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać.
Umyty schab naciąć wzdłuż cztery razy i natrzeć wcześniej przygotowaną marynatą, odstawić na około 30minut.
Krok 2 - Ziołowy schab foto
Pesto
Do malaksera wrzucić orzeszki, czosnek, liście bazylii, natkę z pietruszki, parmezan, dodać oliwę i sok z limonki. Zmiksować do postaci gęstego pesto. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 3 - Ziołowy schab foto
Nacięcia schabu nafaszerować pesto. Całość owinąć folią aluminiową i ułożyć w brytfannie do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 60 minut.
Linka2107
Schab w ziołach to świetne połączenie chudego, kruchego mięsa z niezwykle bogatą i aromatyczną mieszanką ziół. Bardzo ciekawe danie obiadowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ifa 01.03.2016 12:46
Ale się pięknie prezentuje!
Wiktoria29 29.02.2016 14:54
lubię pesto muszę kiedys wypróbować ten przepis
joannaa24 29.02.2016 13:53
Świetny pomysł, taki schab na pewno jest pyszny ;)
RenataZ-et 29.02.2016 12:11
wygląda apetycznie
berys18 29.02.2016 11:24
wspaniale się prezentuje
Marta Ryżek-Kalkowska 29.02.2016 10:38
Wygląda smakowicie.
Konczi 29.02.2016 10:07
pięknie wygląda, musi być przepyszny !
Małgorzata92 29.02.2016 09:59
Zachęcające danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat