ZIEMNIAKI HASSELBACK

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniak

    6 sztuk
  • czosnek

    1 główka
  • rozmaryn

    1 gałązka
  • sól

    1 do smaku
  • pieprz

    1 do smaku
  • oliwa

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik na 200°C.
Oliwę/ masło wlewamy do rondla, podgrzewamy i dodajemy rozmaryn, gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Odstawiamy. Ziemniaki myjemy dokładnie i osuszamy, kroimy bardzo cienkie plasterki nie przecinając ziemniaka do końca. (Można je ułożyć na dużej łyżce, wtedy krojenie pasków jest łatwiejsze, ponieważ łyżka chroni przed przecięciem plasterka do końca.) Obieramy czosnek i kroimy w bardzo cienkie plasterki, które wkładamy między plastrami ziemniaków. Tak przygotowane smarujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 30 minut i zmniejszamy temperaturę do 180°C. Po pół godzinie wysuwamy blachę, posypujemy ziemniaki solą i pieprzem, smarujemy jeszcze raz resztką oliwy, zmniejszamy temperaturę do 150°C, włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Sprawdzamy czy ziemniaki są już gotowe i serwujemy. Można je podać z sosem czosnkowym ułożonym obok.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mariel78 24.04.2014 22:47
aż ślinka cieknie
Lidzia 09.03.2014 07:18
Fantastyczne.
babajaga1969 09.03.2014 04:35
pyszne te ziemniaczki
stef 08.03.2014 23:58
Lubię takie hasselbacki przekładane boczkiem i serem,pycha.
Milka100 08.03.2014 22:07
pyszne ziemniaczki
elka72 08.03.2014 22:04
Smaczniutkie ziemniaczki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat