Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Indyk w sosie czosnkowo – miodowym z pieczonym jabłkiem i puree jaglanym

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udziec z indyka
200 g
kasza jaglana
70 g
ser kozi
30 g
włoszczyzna
100 g
jabłko
1 szt.
phisalis
2 owoce
curry
1 łyżka
Sklep Prymat
oliwa
1 łyżka
czosnek
50 g
miód
80 g
olej lniany
20 g
tymianek
do smaku
ocet jabłkowy
50 g
soliród
10 g
kozieradka
2 g
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1 g
Sklep Prymat
owoce sezonowe
do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk w sosie czosnkowo – miodowym z pieczonym jabłkiem i puree jaglanym

Udziec indyka nacieramy kozieradką, pieprzem i wędzoną papryką. Pieczemy przez godzinę w 120˚C. Po upieczeniu gotujemy w rondlu przez 10 minut. Ugotowaną kaszę jaglaną, ser kozi oraz ugotowaną włoszczyznę blendujemy, do momentu aż uzyskamy gładką masę. Jabłko obieramy, kroimy w ósemki i układamy na papier do pieczenia. Następnie polewamy je oliwą wymieszaną z curry i pieczemy w 120˚C przez 30 minut. Ocet, czosnek, miód, olej lniany i tymianek blendujemy, następnie odcedzamy przez sitko. Odstawiamy na dwie godziny. Na gorące puree jaglane układamy udziec indyczy, obok jabłko. Całe danie polewamy sosem. Do smaku dodajemy soliród i phisalis pokrojony w ćwiartki.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 10.10.2017 17:31
smaczne mięsko :)
jejkuchnia 10.10.2017 16:30
Ślinka cieknie na widok takiego dania!
Bożena Matuszczyk 10.10.2017 13:32
TAK PODANY i PRZYGOTOWANY INDYK KUSI JAK SAMKIEM TAK i WYGLĄDEM;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak