Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
udziec z indyka
200 g -
kasza jaglana
70 g -
ser kozi
30 g -
włoszczyzna
100 g -
jabłko
1 szt. -
phisalis
2 owoce -
curry
1 łyżka -
oliwa
1 łyżka -
czosnek
50 g -
miód
80 g -
olej lniany
20 g -
tymianek
do smaku -
ocet jabłkowy
50 g -
soliród
10 g -
kozieradka
2 g -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1 g -
owoce sezonowe
do dekoracji
Przepis i sposób przygotowania Indyk w sosie czosnkowo – miodowym z pieczonym jabłkiem i puree jaglanym
Udziec indyka nacieramy kozieradką, pieprzem i wędzoną papryką. Pieczemy przez godzinę w 120˚C. Po upieczeniu gotujemy w rondlu przez 10 minut. Ugotowaną kaszę jaglaną, ser kozi oraz ugotowaną włoszczyznę blendujemy, do momentu aż uzyskamy gładką masę. Jabłko obieramy, kroimy w ósemki i układamy na papier do pieczenia. Następnie polewamy je oliwą wymieszaną z curry i pieczemy w 120˚C przez 30 minut. Ocet, czosnek, miód, olej lniany i tymianek blendujemy, następnie odcedzamy przez sitko. Odstawiamy na dwie godziny. Na gorące puree jaglane układamy udziec indyczy, obok jabłko. Całe danie polewamy sosem. Do smaku dodajemy soliród i phisalis pokrojony w ćwiartki.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM
Komentarze (3)