Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane puree z pesto bazyliowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
woda 2 l
orzeszki ziemne 40 gram
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
mleko 3 łyżki
łosoś
oliwa
bazylia kilka gałązki

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane puree z pesto bazyliowym

Kroki postępowania

1
Gotowanie obiadku zaczynamy od przygotowania pesto bazyliowego. Na wstępie łuskamy orzeszki ziemne ze skorupek. Obrywamy krzaczek bazylii z największych gałązek. Przygotowane orzeszki ziemne i listki bazylii łączymy w misce. Dodajemy obrane ząbki czosnku.
Krok 1 - Ziemniaczane puree z pesto bazyliowym foto
2
Zaczynamy blendować wszystkie składniki. Stopniowo dodajemy oliwę z oliwek aż uzyskamy gładką masę. Przygotowane pesto doprawiamy do smaku pieprzem oraz odrobiną soli.
Krok 2 - Ziemniaczane puree z pesto bazyliowym foto
3
W między czasie obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie do chwili aż staną się miękkie. Po ugotowaniu odcedzamy od wody i łączymy z pesto bazyliowym.
Krok 3 - Ziemniaczane puree z pesto bazyliowym foto
4
Wszystkie składniki starannie ubijamy tłuczkiem do kartofli.
Krok 4 - Ziemniaczane puree z pesto bazyliowym foto
5
Gotowe pesto jest idealnym dodatkiem do pieczonego w ziołach łososia w piekarniku. Super obiad na piątkowe popołudnie!!!
Krok 5 - Ziemniaczane puree z pesto bazyliowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Romanowka 20.01.2014 16:01
Fajne zestawienie smaków!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak