Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane kluski w sosie smietanowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

groszek mrożony 1 szklanka
marchewka mrożona 1 szklanka
udko 3 szt
Pieprz biały mielony Prymat
śmietana 30% 1 szklanka
ziemniaki 1 kg
jajko 1 szt
mąka 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane kluski w sosie smietanowym

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Udka myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane udka wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do rosołu po gotowaniu mięsa dodajemy liść laurowy i mrożone warzywa gotujemy ok 5 min. Dolewamy troszkę przegotowanej wody. Ugotowane mięso skubiemy na kawałki i dodajemy do rosołu z warzywami. Zagotowujemy. Zaciągamy mąką z śmietaną. Zagotowujemy aż sos zgęstniej. Ugotowane zimne ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę wyrabiamy ciasto. Formujemy wałeczki i kroimy na kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę solimy ją do smaku. Wrzucamy kopytka i gotujemy aż wypłyną. Wyciągamy łyżką cedzakową. Podajemy z sosem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 17.01.2014 16:34
pyszny obiadek
Marlenka.S 15.01.2014 14:49
świetne danie bardzo lubię takie
Kuchenka 15.01.2014 11:10
proste danie w sam raz na obiadek!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak