Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane kluseczki

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 1 szt
sól do smaku
mąka
masło
czosnek 2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane kluseczki

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i dusimy bardzo dokładnie. Do zimnych ziemniaków wbijamy jajko i dodajemy mąkę nie za dużo aby powstała masa. Z ciasta formujemy kulę. Odcinamy po kawałku i formujemy węże kulając o stolnicę ciasto. Tniemy nożem małe kluseczki. Każdą traktujemy widelcem aby powstały kreski od widelca. Gotujemy chwileczkę aż wypłyną w osolonej wodzie. Wkładamy do zimnej wody i przekładamy do miseczki. Masło rozpuszczamy solimy i dodajemy wyciśnięty czosnek. Dodajemy do kluseczek lekko mieszamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malinowepocalunki 23.09.2013 23:39
Już dawno nie słyszałam słowa "kulać".... Ale kluseczki fajne! Nie po polsku to chyba gnocchi się nazywa
magdziorka6 23.09.2013 18:43
fajne kluseczki
ana1 23.09.2013 10:00
bardzo smaczne
sylwia_mc 23.09.2013 09:53
Genialny pomysł
Czarnula87 23.09.2013 09:52
bardzo smaczne
Marta11 23.09.2013 09:46
fajne kluseczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak