Ziemniaczana rolada z rybą w sosie porowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ziemniaki ugotowane

    700 g
  • kasza manna

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    1/2 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szkl
  • żółtko jajek

    2 szt
  • masło

    25 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

NADZIENIE

  • filety z dorady

    500 g
  • cytryna

    1/2
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

SOS

  • por

    1 szt
  • oliwa

  • wino białe wytrawne

    200 ml
  • Musztarda delikatesowa Prymat

    1 łyżka
  • śmietana 30%

    1 szkl
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ziemniaczana rolada z rybą w sosie porowym foto
Pora pokroić w piórka i obsmażyć na oliwie z oliwek. Wlać wino i zredukować.
Krok 2 - Ziemniaczana rolada z rybą w sosie porowym foto
Dołożyć musztardę i chwilę jeszcze smażyć. Wlać śmietankę i przyprawić.
Krok 3 - Ziemniaczana rolada z rybą w sosie porowym foto
Rybę ugotować na parze. U mnie pstrąg łososiowy. Pokroić nożem na niezbyt drobne kawałki. Skropić sokiem z cytryny, dodać posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem.
Krok 4 - Ziemniaczana rolada z rybą w sosie porowym foto
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub dobrze potłuc. Dodać mąkę, kaszę, masło i żółtka. Przyprawić solą. Zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować lub rozgnieść rękami na prostokąt o wymiarach ok 20x40cm. Nałożyć na wierzch posiekaną rybę, pozostawiając czyste brzegi.
Krok 5 - Ziemniaczana rolada z rybą w sosie porowym foto
Zwinąć ciasno w roladę wzdłuż dłuższego boku. Przekroić na pół. Nie jest to konieczne jeśli posiadamy szeroki garnek i cała rolada się zmieści. Zawinąć każdą roladę w bawełnianą ściereczkę i zawiązać końce jak cukierek. Włożyć do osolonego wrzątku i gotować przez 25min. Cała rolada musi znajdować się pod wodą, równolegle do dna garnka.
Krok 6 - Ziemniaczana rolada z rybą w sosie porowym foto
Odsączyć z wrzątku, przelać zimną wodą i rozwinąć ściereczkę. Pokroić roladę na 1-1,5cm plastry i podać z gorącym sosem porowym. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 17.08.2016 13:02
bardzo smaczne
Jagódka77 22.05.2015 21:50
bardzo ciekawy pomysł
adelajda 18.05.2015 08:09
super przepis :)))
Motorek 08.05.2015 07:39
fajny przepis
Mniam 01.05.2015 12:31
Dziękuję bardzo za miłe komentarze :)
Futka 28.04.2015 08:27
Świetna, pomysłowa i niezwykle pyszna rolada :)
Margo1 28.04.2015 07:04
Ja również gratuluję :)
Bernadeta1 23.04.2015 15:02
gratuluję super przepisu
gosia56 16.04.2015 13:39
Super szkoda tylko ze tak nisko oceniony ale to nic bo wygrał w konkursie gratulacje
norweska20 13.04.2015 11:25
smakowicie wygląda ...super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat