Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone spaghetti quadri w sosie gorgonzola

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

śmietana 200 ml
masło 20 g
ser pleśniowy typu gorgonzola 160 g
parmezan 80 g
likier cointreau
rukola
sól
pieprz

Na ciasto

semolina 400 g
liście szpinaku 100 g
jajko 4 szt.
sól 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone spaghetti quadri w sosie gorgonzola

Makaron: Dodajemy mąkę, jajka i sól, wyrabiamy ciasto robotem kuchennym (przystawką do wyrabiania makaronu). Dodajemy pokrojone w paski liście szpinaku (uprzednio zanurzone we wrzątku na ok. 1 minutę, odcedzone i ostudzone w zimnej wodzie). Następnie zakładamy przystawkę do makaronu z tarczą do spaghetti quadri. Wkładając małe porcje ciasta wyrabiamy makaron.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy gorgonzolę i czekamy do momentu rozpuszczenia się sera. Następnie dolewamy likier - flambirujemy i dodajemy śmietanę (uważając, by nie doprowadzić do wrzenia). Gotujemy do czasu uzyskania kremowej konsystencji. Makaron spaghetti quadri gotujemy al dente i dodajemy do sosu na patelni. Mieszamy całość, dodajemy starty parmezan. Podajemy na skropionych oliwą liściach rukoli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 13.11.2015 13:03
wygląda cudownie
mileneczka5 13.11.2015 10:54
bardzo smaczne danie:) pychaa!
IZABELA29 13.11.2015 10:47
pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak