Zielone spaghetti quadri w sosie gorgonzola

Zielone spaghetti quadri w sosie gorgonzola

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • śmietana

    200 ml
  • masło

    20 g
  • ser pleśniowy typu gorgonzola

    160 g
  • parmezan

    80 g
  • likier cointreau

  • rukola

  • sól

  • pieprz

Na ciasto

  • semolina

    400 g
  • liście szpinaku

    100 g
  • jajka

    4 szt.
  • sól

    20 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron: Dodajemy mąkę, jajka i sól, wyrabiamy ciasto robotem kuchennym (przystawką do wyrabiania makaronu). Dodajemy pokrojone w paski liście szpinaku (uprzednio zanurzone we wrzątku na ok. 1 minutę, odcedzone i ostudzone w zimnej wodzie). Następnie zakładamy przystawkę do makaronu z tarczą do spaghetti quadri. Wkładając małe porcje ciasta wyrabiamy makaron.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy gorgonzolę i czekamy do momentu rozpuszczenia się sera. Następnie dolewamy likier - flambirujemy i dodajemy śmietanę (uważając, by nie doprowadzić do wrzenia). Gotujemy do czasu uzyskania kremowej konsystencji. Makaron spaghetti quadri gotujemy al dente i dodajemy do sosu na patelni. Mieszamy całość, dodajemy starty parmezan. Podajemy na skropionych oliwą liściach rukoli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dollce

13.11.2015 13:03
wygląda cudownie

mileneczka5

13.11.2015 10:54
bardzo smaczne danie:) pychaa!

IZABELA29

13.11.2015 10:47
pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat