Przepis i sposób przygotowania na: Zielone ravioli
Drugą połowę zmiksować blenderem bardzo drobno (wychodzi ok. 1/2 szklanki), przełożyć do misy robota. Mąkę pszenną pełnoziarnistą wymieszać z jajkiem i zmiksowaną rukolą, dodać odrobinę soli, dokładnie wyrobić ciasto hakiem robota. Uformować kulę i przykryć miską. Odstawić na 1/2 godziny. Ciasto cienko rozwałkować . W równych odstępach ułożyć na jednym płacie kulki z sera ricotta wymieszanego z posiekaną rukolą i suszonymi pomidorami. Przykryć ciastem i lekko dociskając, za pomocą okrągłej foremki wycinać okrągłe ravioli. Z tej ilości wychodzi ok. 12 sztuk. Zagotować osoloną wodę w rondlu i wrzucić pierożki, gotować ok 5 minut od wypłynięciu . Ravioli wyjmować łyżką cedzakową, polać masłem i posypać tartym serem, najlepiej parmezanem, oraz listkami rukoli.