Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone ravioli

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 1 szkl.
jajko 1 szt
sól 1 łyżeczka
rukola 150 g
ser ricotta 150 g
pieprz 2 szczypty
suszone pomidory 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone ravioli

Opakowanie rukoli podzielić na pół.Jedną połowę zmiksować w blenderze, ale niebyt drobno, wymieszać z ricottą, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, doprawić solą i pieprzem.
Drugą połowę zmiksować blenderem bardzo drobno (wychodzi ok. 1/2 szklanki), przełożyć do misy robota. Mąkę pszenną pełnoziarnistą wymieszać z jajkiem i zmiksowaną rukolą, dodać odrobinę soli, dokładnie wyrobić ciasto hakiem robota. Uformować kulę i przykryć miską. Odstawić na 1/2 godziny. Ciasto cienko rozwałkować . W równych odstępach ułożyć na jednym płacie kulki z sera ricotta wymieszanego z posiekaną rukolą i suszonymi pomidorami. Przykryć ciastem i lekko dociskając, za pomocą okrągłej foremki wycinać okrągłe ravioli. Z tej ilości wychodzi ok. 12 sztuk. Zagotować osoloną wodę w rondlu i wrzucić pierożki, gotować ok 5 minut od wypłynięciu . Ravioli wyjmować łyżką cedzakową, polać masłem i posypać tartym serem, najlepiej parmezanem, oraz listkami rukoli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 11.09.2014 12:55
spróbowałabym chętnie :)
Jadwiga/Jaga85 31.08.2014 23:11
Smacznie wyglądają!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak