Przepis i sposób przygotowania na: Zielone pierogi z kaszą i cebulką prażoną
Kroki postępowania
Połowę natki zalać 1/2 szklanki wody , lekko osolić i zmiksować dokładnie w malakserze. Przelać do garnuszka i zostawić do momentu kiedy będzie sie przygotowywać ciasto.
Na patelni rozgrzać smalec. Wrzucić farsz i smażyć aż kasza lekko się zrumieni. Doprawić odrobiną soli i pieprzu jeśli trzeba. Przełożyć farsz z patelni do miseczki i zostawić do ostygnięcia.
Wyrobić elastyczne ciasto ( ostrożnie bo początkowo jest gorące) podsypując mąką w razie potrzeby.
Wycinać szklanką krążki.
Układać na lnianej ściereczce , przykryć drugą by pierogi nie obeschły ( z tej porcji wyszło mi 40 pierogów ).
Ostrożnie wyławiać łyżką cedzakową .
Okrasić rozpuszczonym pozostałym smalczykiem.