Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone pierogi z kaszą i cebulką prażoną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

smalec 2 łyżki
mąka pszenna 2,5 szklanki
natka pietruszki 1 pęczek
kasza jęczmienna ugotowana 1 szklanka
Cebulka smażona Prymat 1/2 szklanki
tymianek 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
sól do smaku 1 szczypta
woda wrząca 1 szklanka

Porada

Podawać z porcją surówki ( proponuję pomidory z mixem różnokolorowych sałat skropione mandarynkowym dresingiem).

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone pierogi z kaszą i cebulką prażoną

Kroki postępowania

1
Umyć i oberwać od gałązek listki pietruszki. Usiekać.
Połowę natki zalać 1/2 szklanki wody , lekko osolić i zmiksować dokładnie w malakserze. Przelać do garnuszka i zostawić do momentu kiedy będzie sie przygotowywać ciasto.
Krok 1 - Zielone pierogi z kaszą i cebulką prażoną foto
2
Zalać wrzątkiem prażoną cebulkę i zostawić na 5 minut. Odcedzić na sitku.
Krok 2 - Zielone pierogi z kaszą i cebulką prażoną foto
3
Przygotować farsz .Wymieszać kaszę z odcedzoną cebulką, resztą natki pietruszki, tymiankiem. Doprawić do smaku pieprzem .
Na patelni rozgrzać smalec. Wrzucić farsz i smażyć aż kasza lekko się zrumieni. Doprawić odrobiną soli i pieprzu jeśli trzeba. Przełożyć farsz z patelni do miseczki i zostawić do ostygnięcia.
Krok 3 - Zielone pierogi z kaszą i cebulką prażoną foto
4
Przygotować ciasto pierogowe. Do miski wsypać mąkę , lekko posolić i zalać podgrzaną do stanu wrzenia zmiksowaną w wodzie natką pietruszki.
Wyrobić elastyczne ciasto ( ostrożnie bo początkowo jest gorące) podsypując mąką w razie potrzeby.
Krok 4 - Zielone pierogi z kaszą i cebulką prażoną foto
5
Rozwałkować na wysypanym mąką blacie lub stolnicy.
Wycinać szklanką krążki.
Krok 5 - Zielone pierogi z kaszą i cebulką prażoną foto
6
Na każdy kłaść łyżeczkę farszu i zlepiać normalne pierożki.
Układać na lnianej ściereczce , przykryć drugą by pierogi nie obeschły ( z tej porcji wyszło mi 40 pierogów ).
Krok 6 - Zielone pierogi z kaszą i cebulką prażoną foto
7
Zagotować w garnku wodę. Osolić ją. Partiami wrzucać pierogi i gotować aż wypłyną.
Ostrożnie wyławiać łyżką cedzakową .
Okrasić rozpuszczonym pozostałym smalczykiem.

Krok 7 - Zielone pierogi z kaszą i cebulką prażoną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak