Zielone naleśniki z kaszą gryczaną i białym serem

Zielone naleśniki z kaszą gryczaną i białym serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO NALEŚNIKOWE:

  • szpinak mrożony

    1/2 opakowanie
  • jajka

    2 sztuka
  • mąka tortowa

    1,5 szklanka
  • mleko

    1,5 szklanka
  • woda gazowana

    0,5 szklanka
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • Sól ziołowa- MŁYNEK

    do smaku
  • czosnek granulowany

    1 łyżeczka

FARSZ

  • kasza gryczana

    150 gram
  • biały ser

    300 gram
  • serek

    60 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbek
  • majeranek Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • sól morska

    do smaku
  • olej rzepakowy

    1 łyżka

PONADTO

  • olej rzepakowy

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak rozmrozić, dodać wodę, mleko jajka i dokładnie zmiksować. Dodać mąkę, przyprawy i jeszcze raz zmiksować na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować farsz do naleśników.

Kaszę gryczaną ugotować na sypko i lekko przestudzić. Cebulę drobno pokroić i usmażyć na oleju, pod koniec dodać rozgniecione ząbki czosnku. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Usmażoną cebulę połączyć z kaszą. Dodać rozgnieciony widelcem biały ser, serek Philadelphia, przyprawy i całość dokładnie wymieszać.

Jeśli szpinakowe ciasto naleśnikowe zgęstniało, dolać nieco mleka lub wody i wymieszać. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki. Smarować je farszem i zwijać w rulony.
anemon
*użyłam serek Philadelphia

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Franciszek

21.04.2017 00:49
super naleśniki

anemon

06.07.2015 20:29
Bardzo wam dziękuję i polecam.

staropolanka5

11.06.2015 23:59
smakowite naleśniki

ilka01

09.06.2015 07:45
super przepis :)

Klausia

28.05.2015 22:04
ale super :)

justynkag

12.03.2015 06:26
Genialny pomysl

ben-ka

09.03.2015 13:13
Zrobię sobie takie zielone, wiosenne:)

Franciszek

09.01.2015 19:12
Ładnie wyglądają

anemon

22.07.2014 22:04
Bardzo dziękuję.

pawlito

17.06.2014 08:58
kusząco wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat