Zielone naleśniki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak mrożony

    1op.
  • mąka

    1szklanka
  • mleko

    1szklanka
  • jaja

    3
  • masło sklarowane

    2łyżki
  • woda gazowana

    kilka łyżek
  • olej do smażenia

  • gałka muszkatołowa starta

  • ząbki czosnku

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do niedużego wysokiego naczynia,dodać mleko,sól,startą gałkę,stopione i przestudzone masło,po czym ubić lub zmiksować wszystko na jednolitą masę,przykryć i odstawić na 30min.Szpinak przelać wrzącą wodą,dokładnie odsączyć i odcisnąć.Dodać posiekany czosnek utarty z solą,jaja i razem zmiksować.Następnie przełożyć tę masę do naczynia z ciastem i starannie wymieszać.Na wysmarowanej olejem rozgrzanej patelni smażyć kształtne naleśniki.Gorące starannie złożyć jak chusteczki,po czym ładnie ułożyć na nagrzanym półmisku.Następnie polać śmietaną lub masłem i podawać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Koper 12.01.2011 11:39
http://kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,48637,6420499,Szpinak_da_sie_lubic.html

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat