Zielona babka ze szpinakiem, migdałami i białą czekoladą.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    300 g
  • szpinak mrożony

    230 g
  • biała czekolada

    100 g
  • migdały siekane

    100 g
  • olej rzepakowy

    350 ml
  • jajka

    3 sztuki
  • cukier

    200 g
  • cukier waniliowy

    1 torebka
  • proszek do pieczenia

    1 torebka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak rozmrozić i odcisnąć.
Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, obrać ze skórek i posiekać.
Czekoladę rozpuścić w wodnej kąpieli.
Odciśnięty szpinak zmiksować razem z olejem.
Jajka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym.
Do masy jajecznej dodawać na przemian masę szpinakową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – miksować na średnich obrotach miksera.
Na koniec, miksując na tych samych obrotach, dodać czekoladę i posiekane migdały lub słupki migdałowe.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki, wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około godziny ( do suchego patyczka).
Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 05.05.2015 23:20
Muszę spróbować
Wiesława1 23.03.2015 15:55
wygląda zachęcająco i ciekawie
ALe Pyszota 23.03.2015 15:16
rewelacyjny przepis, na pewno taka babka zagości u mnie na stole podczas świąt :)
Justi2401 23.03.2015 14:02
Bardzo ładnie się prezentuje ;)
Mniam 23.03.2015 11:39
Za mną też chodzi ostatnio ciasto ze szpinakiem, bo jest na prawdę pyszne! No i kolor wychodzi cudownie wiosenny :)
kloruś 23.03.2015 11:31
wygląda bardzo smakowicie!
IZABELA29 23.03.2015 10:59
ciekawe jak smakuje
IZABELA29 23.03.2015 10:57
pewnie 15 g
wwwiolka 23.03.2015 10:42
Bardzo fajny przepis.
MałaMi89 23.03.2015 10:42
Ciasta ze szpinakiem widziałam, ale w wersji babki jeszcze nigdy.. Porywam przepis, być może kiedyś się skuszę (chociaż chyba sama ją zjem, bo rodzina za szpinakiem nie przepada:P)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat