Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka tortowa
300 g -
szpinak mrożony
230 g -
biała czekolada
100 g -
migdały siekane
100 g -
olej rzepakowy
350 ml -
jajka
3 sztuki -
cukier
200 g -
cukier waniliowy
1 torebka -
proszek do pieczenia
1 torebka
Sposób przygotowania
Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, obrać ze skórek i posiekać.
Czekoladę rozpuścić w wodnej kąpieli.
Odciśnięty szpinak zmiksować razem z olejem.
Jajka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym.
Do masy jajecznej dodawać na przemian masę szpinakową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – miksować na średnich obrotach miksera.
Na koniec, miksując na tych samych obrotach, dodać czekoladę i posiekane migdały lub słupki migdałowe.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki, wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około godziny ( do suchego patyczka).
Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Komentarze (26)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (16)