Żeberka po prowansalsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    1,2 kg
  • żółta papryka

    1 szt
  • zielona papryka

    1 szt
  • bakłażan

    1 szt
  • cukinia

    1 szt
  • szalotka

    5 szt
  • czosnek

    3 ząbki
  • pomidory

    4 szt
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    4 szt
  • olej

    do smażenia
  • papryka czerwona

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso podzielić na porcje i natrzeć ziołami, solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Cukinię i bakłażana pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić w ósemki, paprykę w kostkę. Warzywa obsmażyć na łyżce oleju, oprawić ziołami, solą i pieprzem, dodać listek laurowy i ziele. Wymieszać i zdjąć z ognia. Na warzywach ułożyć żeberka, obłożyć czosnkiem pokrojonym na połówki. Piec w piekarniku przez ok. 40 min. w temp. 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
fictor123 27.12.2012 08:02
apetyczne
RenataZ-et 09.12.2012 20:29
bardzo fajne
Ewelina38 26.11.2012 21:14
żeberka, to jedno z moich ulubionych dań obiadowych a w Twoim wykonaniu zapowiadają się niezwykle smakowicie :P)
Dorota59 24.11.2012 12:49
smakowite danie
ajres 19.01.2012 18:48
dobre
ajres 19.01.2012 18:48
dobre
Robert10 04.01.2012 09:27
wyśmienite jedzonko, napewno wypróbuję
justynab1903 03.01.2012 16:43
wygląda wyśmienicie :) muszę wypróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat