Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka miodowo-musztardowe
To są pyszne żeberka, których sekretem jest marynata miodowo-musztardowa. Żeberka trzeba wcześniej ugotować, a na ich wywarze możesz zrobić pyszny krupnik lub kapuśniak z młodej kapusty.
Sposób przygotowania żeberek miodowo-musztardowych:
1. Ugotowane wcześniej żeberka kroimy na kawałki po dwie lub trzy kostki.
2. Wszystkie składniki marynaty łączymy, nacieramy mięso i odkładamy na minimum godzinę.
Jeśli nie masz marynaty o smaku ciemnego piwa to dodaj 50 ml ciemnego piwa i 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Musztardę francuską możesz zastąpić inną wyrazistą musztardą, np. sarepską.
3. Ogórka wkładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki sałatki, mieszamy i doprawiamy do smaku przed podaniem warto schłodzić.
4. Żeberka grillujmy na rozgrzanym grillu najlepiej na tackach aluminiowych z każdej strony na złoty kolor w towarzystwie kukurydzy.
5. Podczas grillowania skrapiamy pozostałą częścią marynaty.
6. Aromatyczne żeberka podajemy z sałatką z ogórka i chili z kolendrą.