Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Pielmieni, odc. 25

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(116)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pielmieni z mięsem mielonym wieprzowo-wołowym doprawionym pieprzem ziołowym i aromatycznym majerankiem to danie pochodzące z kuchni ukraińskiej. Te pierożki najlepiej smakują z kwaśną śmietaną, skropione octem winnym. Spróbujcie je zrobić raz, a będziecie wielokrotnie wracać do tego przepisu.

Składniki:

Farsz:

czosnek
2 ząbki
cebula
1 sztuka
mięso mielone wieprzowo-wołowe
500 gramów
żółtko jajek
2 sztuki
rosół wołowy
150 mililitrów
śmietana
1 łyżka
olej rzepakowy
50 mililitrów

Ciasto:

mąka pszenna
700 gramów
żółtko jajek
2 sztuki
woda ciepła
200 mililitrów
olej rzepakowy
40 mililitrów
woda
2 litry
olej rzepakowy
30 mililitrów
natka pietruszki
1 gałązka
śmietana
50 mililitrów
ocet winny
8 łyżeczek

Do smaku:

Pieprz ziołowy mielony Prymat
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat

Porada

Woda dodawana do ciasta powinna być ciepła – wówczas składniki lepiej się połączą. Do wody do gotowania pielmieni można dodać odrobinę oleju, aby pierożki się nie posklejały.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Pielmieni, odc. 25

Rosół:

150 ml rosołu wołowego: 1 pręga wołowa, włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 2-3 ziarna ziela angielskiego, ziarna całego pieprzu, szczypta soli. Całość gotujemy przez około 3–4 godziny.

Farsz:

Czosnek i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach. Mięso wołowo-wieprzowe wkładamy do miski, dodajemy czosnek i cebulę, doprawiamy pieprzem ziołowym i wyrabiamy mięso za pomocą łyżki. Do mięsa dodajemy 2 żółtka. Podlewamy rosołem wołowym i dodajemy śmietanę, doprawiamy majerankiem i solą morską. Farsz wyrabiamy na jednolitą masę, tak by wszystkie składniki się połączyły.

Ciasto:

Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy żółtka, dolewamy wodę i olej, doprawiamy solą morską, mieszamy składniki i wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy na 15 minut, by odpoczęło. Do garnka wlewamy wodę i solimy dużą ilością soli morskiej, dodajemy liście laurowe, zagotowujemy i wlewamy olej rzepakowy. Na stolnicy rozsypujemy mąkę. Ciasto kroimy na pół, palcami rozklepujemy ciasto i wałkujemy, by ciasto było bardzo cienkie. Za pomocą ringu lub szklanki wycinamy równe kółka. Nadmiar ciasta zdejmujemy, możemy ponownie rozwałkować i wyciąć kółka.

Na każde wycięte kółko nakładamy po łyżeczce farszu. Boki ciasta sklejamy i zawijamy.  Na bokach ciasta możemy odcisnąć widelec. Gotujemy we wcześniej przygotowanych 2 litrach wody. Pielmieni gotujemy do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Gotowe pielmieni nakładamy na talerz, siekamy natkę pietruszki i posypujemy nią gotowe pierożki. Na środku talerza ustawiamy naczynie z kwaśną śmietaną. Pielmieni polewamy octem winnym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak