Doradca Smaku X: Pielmieni, odc. 25

odc. 25 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Pielmieni, odc. 25

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Pielmieni z mięsem mielonym wieprzowo-wołowym doprawionym pieprzem ziołowym i aromatycznym majerankiem to danie pochodzące z kuchni ukraińskiej. Te pierożki najlepiej smakują z kwaśną śmietaną, skropione octem winnym. Spróbujcie je zrobić raz, a będziecie wielokrotnie wracać do tego przepisu.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz:

  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • mięso mielone wieprzowo-wołowe

    500 gramów
  • żółtko

    2 sztuki
  • rosół wołowy

    150 mililitrów
  • śmietana

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    50 mililitrów

Ciasto:

  • mąka pszenna

    700 gramów
  • żółtko

    2 sztuki
  • woda ciepła

    200 mililitrów
  • olej rzepakowy

    40 mililitrów
  • woda

    2 litry
  • olej rzepakowy

    30 mililitrów
  • natka pietruszki

    1 gałązka
  • śmietana

    50 mililitrów
  • ocet winny

    8 łyżeczek

Do smaku:

  • pieprz ziołowy

  • majeranek Prymat

  • sól morska Prymat

  • liście laurowe Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rosół:

150 ml rosołu wołowego: 1 pręga wołowa, włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 2-3 ziarna ziela angielskiego, ziarna całego pieprzu, szczypta soli. Całość gotujemy przez około 3–4 godziny.

Farsz:

Czosnek i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach. Mięso wołowo-wieprzowe wkładamy do miski, dodajemy czosnek i cebulę, doprawiamy pieprzem ziołowym i wyrabiamy mięso za pomocą łyżki. Do mięsa dodajemy 2 żółtka. Podlewamy rosołem wołowym i dodajemy śmietanę, doprawiamy majerankiem i solą morską. Farsz wyrabiamy na jednolitą masę, tak by wszystkie składniki się połączyły.

Ciasto:

Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy żółtka, dolewamy wodę i olej, doprawiamy solą morską, mieszamy składniki i wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy na 15 minut, by odpoczęło. Do garnka wlewamy wodę i solimy dużą ilością soli morskiej, dodajemy liście laurowe, zagotowujemy i wlewamy olej rzepakowy. Na stolnicy rozsypujemy mąkę. Ciasto kroimy na pół, palcami rozklepujemy ciasto i wałkujemy, by ciasto było bardzo cienkie. Za pomocą ringu lub szklanki wycinamy równe kółka. Nadmiar ciasta zdejmujemy, możemy ponownie rozwałkować i wyciąć kółka.

Na każde wycięte kółko nakładamy po łyżeczce farszu. Boki ciasta sklejamy i zawijamy.  Na bokach ciasta możemy odcisnąć widelec. Gotujemy we wcześniej przygotowanych 2 litrach wody. Pielmieni gotujemy do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Gotowe pielmieni nakładamy na talerz, siekamy natkę pietruszki i posypujemy nią gotowe pierożki. Na środku talerza ustawiamy naczynie z kwaśną śmietaną. Pielmieni polewamy octem winnym.

Doradca Smaku
Woda dodawana do ciasta powinna być ciepła – wówczas składniki lepiej się połączą. Do wody do gotowania pielmieni można dodać odrobinę oleju, aby pierożki się nie posklejały.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat