Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Pielmieni, odc. 25

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(116)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pielmieni z mięsem mielonym wieprzowo-wołowym doprawionym pieprzem ziołowym i aromatycznym majerankiem to danie pochodzące z kuchni ukraińskiej. Te pierożki najlepiej smakują z kwaśną śmietaną, skropione octem winnym. Spróbujcie je zrobić raz, a będziecie wielokrotnie wracać do tego przepisu.

Składniki:

Farsz:

czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
mięso mielone wieprzowo-wołowe 500 gramów
żółtko jajek 2 sztuki
rosół wołowy 150 mililitrów
śmietana 1 łyżka
olej rzepakowy 50 mililitrów

Ciasto:

mąka pszenna 700 gramów
żółtko jajek 2 sztuki
woda ciepła 200 mililitrów
olej rzepakowy 40 mililitrów
woda 2 litry
olej rzepakowy 30 mililitrów
natka pietruszki 1 gałązka
śmietana 50 mililitrów
ocet winny 8 łyżeczek

Do smaku:

Pieprz ziołowy mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Liść laurowy suszony Prymat

Porada

Woda dodawana do ciasta powinna być ciepła – wówczas składniki lepiej się połączą. Do wody do gotowania pielmieni można dodać odrobinę oleju, aby pierożki się nie posklejały.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Pielmieni, odc. 25

Rosół:

150 ml rosołu wołowego: 1 pręga wołowa, włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 2-3 ziarna ziela angielskiego, ziarna całego pieprzu, szczypta soli. Całość gotujemy przez około 3–4 godziny.

Farsz:

Czosnek i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach. Mięso wołowo-wieprzowe wkładamy do miski, dodajemy czosnek i cebulę, doprawiamy pieprzem ziołowym i wyrabiamy mięso za pomocą łyżki. Do mięsa dodajemy 2 żółtka. Podlewamy rosołem wołowym i dodajemy śmietanę, doprawiamy majerankiem i solą morską. Farsz wyrabiamy na jednolitą masę, tak by wszystkie składniki się połączyły.

Ciasto:

Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy żółtka, dolewamy wodę i olej, doprawiamy solą morską, mieszamy składniki i wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy na 15 minut, by odpoczęło. Do garnka wlewamy wodę i solimy dużą ilością soli morskiej, dodajemy liście laurowe, zagotowujemy i wlewamy olej rzepakowy. Na stolnicy rozsypujemy mąkę. Ciasto kroimy na pół, palcami rozklepujemy ciasto i wałkujemy, by ciasto było bardzo cienkie. Za pomocą ringu lub szklanki wycinamy równe kółka. Nadmiar ciasta zdejmujemy, możemy ponownie rozwałkować i wyciąć kółka.

Na każde wycięte kółko nakładamy po łyżeczce farszu. Boki ciasta sklejamy i zawijamy.  Na bokach ciasta możemy odcisnąć widelec. Gotujemy we wcześniej przygotowanych 2 litrach wody. Pielmieni gotujemy do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Gotowe pielmieni nakładamy na talerz, siekamy natkę pietruszki i posypujemy nią gotowe pierożki. Na środku talerza ustawiamy naczynie z kwaśną śmietaną. Pielmieni polewamy octem winnym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak