Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Co na obiad: boczek z grilla wg Piotra Ogińskiego

5.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Lubicie grillowany boczek? Jeśli tak, koniecznie wypróbujcie ten z przepisu Piotra Ogińskiego. Z dodatkiem sałatki z ogórków małosolnych stworzycie danie warte mistrza kuchni. Sprawdźcie sami!

Składniki:

Zalewa:

woda
1,5 litra
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
150 g
Sklep Prymat
cukier
75 g

Sałatka z ogórków:

oliwa
1 łyżka
ocet jabłkowy
30 ml
maślaki
80 g
Musztarda chrzanowa Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta
Sklep Prymat
cebula biała
1 sztuka
ogórki małosolne
200 g
zielona cebulka
1 sztuka
koper świeży
pęczek
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
szczypta
Sklep Prymat

Przyprawa:

prawdziwki
suszone 10 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Cebula suszona Prymat
1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Grill przyprawa klasyczna Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat

Boczek:

boczek surowy
1,5 kg
przyprawy
3/4
Musztarda z piwem i miodem Prymat
4 łyżeczki
Sklep Prymat
oliwa
1 łyżka
ocet jabłkowy
30 ml
miód

Dodatki:

sos BBQ
Musztarda z whisky Prymat
estragon
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: boczek z grilla wg Piotra Ogińskiego

 

 

Przygotowanie:

Sól peklową oraz cukier dokładnie rozpuszczamy w wodzie i zalewamy boczek tak by cały był pod powierzchnią zalewy i odstawiamy na 48 godzin do lodówki.

Po 48 godzinach boczek wyciągamy i suszymy.

W miseczce dokładnie łączymy ze sobą oliwę, ocet, maślankę, musztardę oraz sól.

Następnie do dressingu dodajemy cebulę, ogórki, zieloną cebulkę, posiekany koperek oraz pieprz, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Do moździerza wsypujemy prawdziwki, pieprz, sól, cebulę, paprykę oraz grill klasyczny i całość rozcieramy najdrobniej jak potrafimy.

3/4 przyprawy przekładamy do miseczki, dodajemy do niej olej, musztardę z piwem i miodem oraz ocet i całość dokładnie mieszamy.

Tak przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie boczek i zostawiamy w lodówce na minimum 12 godzin.

Po tym czasie boczek wrzucamy na rozgrzanego grilla, przykrywamy i pieczemy przez ok 2h, pamiętając by go sprawdzać i przewracać co 20-30 minut.

Upieczony boczek smarujemy miodem i posypujemy przyprawą,

Na talerz wykładamy sałatkę z ogórków małosolnych, na nią kładziemy kładziemy kawałek boczku który dekorujemy świeżym estragonem, obok rozsmarowujemy musztardę z whisky oraz sos bbq, całość posypujemy przyprawą i podajemy. 

Smacznego! 

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak