Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: boczek z grilla wg Piotra Ogińskiego

5.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Lubicie grillowany boczek? Jeśli tak, koniecznie wypróbujcie ten z przepisu Piotra Ogińskiego. Z dodatkiem sałatki z ogórków małosolnych stworzycie danie warte mistrza kuchni. Sprawdźcie sami!

Składniki:

Zalewa:

woda 1,5 litra
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 150 g
cukier 75 g

Sałatka z ogórków:

oliwa 1 łyżka
ocet jabłkowy 30 ml
maślaki 80 g
Musztarda chrzanowa Prymat 2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
cebula biała 1 sztuka
ogórki małosolne 200 g
zielona cebulka 1 sztuka
koper świeży pęczek
Pieprz czarny ziarnisty Prymat szczypta

Przyprawa:

prawdziwki suszone 10 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Cebula suszona Prymat 1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Grill przyprawa klasyczna Prymat 2 łyżeczki

Boczek:

boczek surowy 1,5 kg
przyprawy 3/4
Musztarda z piwem i miodem Prymat 4 łyżeczki
oliwa 1 łyżka
ocet jabłkowy 30 ml
miód

Dodatki:

sos BBQ
Musztarda z whisky Prymat
estragon

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: boczek z grilla wg Piotra Ogińskiego

 

 

Przygotowanie:

Sól peklową oraz cukier dokładnie rozpuszczamy w wodzie i zalewamy boczek tak by cały był pod powierzchnią zalewy i odstawiamy na 48 godzin do lodówki.

Po 48 godzinach boczek wyciągamy i suszymy.

W miseczce dokładnie łączymy ze sobą oliwę, ocet, maślankę, musztardę oraz sól.

Następnie do dressingu dodajemy cebulę, ogórki, zieloną cebulkę, posiekany koperek oraz pieprz, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Do moździerza wsypujemy prawdziwki, pieprz, sól, cebulę, paprykę oraz grill klasyczny i całość rozcieramy najdrobniej jak potrafimy.

3/4 przyprawy przekładamy do miseczki, dodajemy do niej olej, musztardę z piwem i miodem oraz ocet i całość dokładnie mieszamy.

Tak przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie boczek i zostawiamy w lodówce na minimum 12 godzin.

Po tym czasie boczek wrzucamy na rozgrzanego grilla, przykrywamy i pieczemy przez ok 2h, pamiętając by go sprawdzać i przewracać co 20-30 minut.

Upieczony boczek smarujemy miodem i posypujemy przyprawą,

Na talerz wykładamy sałatkę z ogórków małosolnych, na nią kładziemy kładziemy kawałek boczku który dekorujemy świeżym estragonem, obok rozsmarowujemy musztardę z whisky oraz sos bbq, całość posypujemy przyprawą i podajemy. 

Smacznego! 

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak