Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: boczek z grilla wg Piotra Ogińskiego
Przygotowanie:
Sól peklową oraz cukier dokładnie rozpuszczamy w wodzie i zalewamy boczek tak by cały był pod powierzchnią zalewy i odstawiamy na 48 godzin do lodówki.
Po 48 godzinach boczek wyciągamy i suszymy.
W miseczce dokładnie łączymy ze sobą oliwę, ocet, maślankę, musztardę oraz sól.
Następnie do dressingu dodajemy cebulę, ogórki, zieloną cebulkę, posiekany koperek oraz pieprz, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Do moździerza wsypujemy prawdziwki, pieprz, sól, cebulę, paprykę oraz grill klasyczny i całość rozcieramy najdrobniej jak potrafimy.
3/4 przyprawy przekładamy do miseczki, dodajemy do niej olej, musztardę z piwem i miodem oraz ocet i całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie boczek i zostawiamy w lodówce na minimum 12 godzin.
Po tym czasie boczek wrzucamy na rozgrzanego grilla, przykrywamy i pieczemy przez ok 2h, pamiętając by go sprawdzać i przewracać co 20-30 minut.
Upieczony boczek smarujemy miodem i posypujemy przyprawą,
Na talerz wykładamy sałatkę z ogórków małosolnych, na nią kładziemy kładziemy kawałek boczku który dekorujemy świeżym estragonem, obok rozsmarowujemy musztardę z whisky oraz sos bbq, całość posypujemy przyprawą i podajemy.
Smacznego!