Co na obiad: boczek z grilla wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Lubicie grillowany boczek? Jeśli tak, koniecznie wypróbujcie ten z przepisu Piotra Ogińskiego. Z dodatkiem sałatki z ogórków małosolnych stworzycie danie warte mistrza kuchni. Sprawdźcie sami!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zalewa:

  • woda

    1,5 litra
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    150 g
  • cukier

    75 g

Sałatka z ogórków:

  • oliwa

    1 łyżka
  • ocet jabłkowy

    30 ml
  • maślaki

    80 g
  • Musztarda chrzanowa Prymat

    2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • biała cebula

    1 sztuka
  • ogórki małosolne

    200 g
  • zielona cebulka

    1 sztuka
  • koper świeży

    pęczek
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    szczypta

Przyprawa:

  • prawdziwki

    suszone 10 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Cebula suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Grill przyprawa klasyczna Prymat

    2 łyżeczki

Boczek:

  • boczek surowy

    1,5 kg
  • przyprawy

    3/4
  • Musztarda z piwem i miodem Prymat

    4 łyżeczki
  • oliwa

    1 łyżka
  • ocet jabłkowy

    30 ml
  • miód

Dodatki:

  • sos BBQ

  • Musztarda z whisky Prymat

  • estragon

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

 

 

Przygotowanie:

Sól peklową oraz cukier dokładnie rozpuszczamy w wodzie i zalewamy boczek tak by cały był pod powierzchnią zalewy i odstawiamy na 48 godzin do lodówki.

Po 48 godzinach boczek wyciągamy i suszymy.

W miseczce dokładnie łączymy ze sobą oliwę, ocet, maślankę, musztardę oraz sól.

Następnie do dressingu dodajemy cebulę, ogórki, zieloną cebulkę, posiekany koperek oraz pieprz, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Do moździerza wsypujemy prawdziwki, pieprz, sól, cebulę, paprykę oraz grill klasyczny i całość rozcieramy najdrobniej jak potrafimy.

3/4 przyprawy przekładamy do miseczki, dodajemy do niej olej, musztardę z piwem i miodem oraz ocet i całość dokładnie mieszamy.

Tak przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie boczek i zostawiamy w lodówce na minimum 12 godzin.

Po tym czasie boczek wrzucamy na rozgrzanego grilla, przykrywamy i pieczemy przez ok 2h, pamiętając by go sprawdzać i przewracać co 20-30 minut.

Upieczony boczek smarujemy miodem i posypujemy przyprawą,

Na talerz wykładamy sałatkę z ogórków małosolnych, na nią kładziemy kładziemy kawałek boczku który dekorujemy świeżym estragonem, obok rozsmarowujemy musztardę z whisky oraz sos bbq, całość posypujemy przyprawą i podajemy. 

Smacznego! 

 

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat