Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijasy z bakłażana po gruzińsku

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 1
orzechy włoskie 10 gram
ząbek czosnku
pietruszka
papryczka chili 1/4
oliwa
ocet winny 2 łyżki
Szafran nitki Prymat szczypta

Porada

Żeby bakłażan nie był gorzki, solimy go i odstawiamy na 15-20 minut. Ocet winny można zastąpić sokiem z granata

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijasy z bakłażana po gruzińsku

Bakłażan kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Oprószamy solą, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Orzechy, papryczkę, natkę pietruszki i czosnek miksujemy blenderem. Dodajemy szczyptę szafranu, ocet winny i doprawiamy solą. Plastry bakłażan smażymy z obu stron na oliwie aż się zrumienią. Studzimy. Smarujemy pastą plastry bakłażana i zawijamy w rulon. Podajemy posypane ziarnkami granatu

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 16.06.2015 16:42
fajny pomysł
Jagódka77 15.05.2015 19:35
ciekawy pomysł
Mniam 25.04.2015 08:27
Lubię bakłażany, ale w takim połączeniu nie jadłam. Muszę spróbować.
jasiek 24.04.2015 21:57
ciekawy taki pomysł
Dawid97 24.04.2015 20:33
fajny pomysł
halina17 24.04.2015 20:31
Dobre zawijasy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak