Zawijańce z pieczarkami

Zawijańce z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    300 g
  • drożdże

    100 g
  • mleko

    1/2 szkl
  • żółtko jaja

    1 szt
  • masło

    30 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • pieczarki

    400 g
  • ser żółty

    250 g
  • sól

  • pieprz

  • białka

    1 szt
  • mleko

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zawijańce z pieczarkami foto
Do miski kruszymy drożdże i dodajemy żółtko oraz wsypujemy cukier. Mleko lekko podgrzewamy i wlewamy do miski z drożdżami. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i zostawiamy pod przykryciem ze ściereczki na 10 minut.
Krok 2 - Zawijańce z pieczarkami foto
Następnie dodajemy przesianą mąkę i wsypujemy sól.

Masło rozpuszczamy i przestygnięte wlewamy do miski. Dokładnie wyrabiamy ciasto i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 3 - Zawijańce z pieczarkami foto
Gotowe ciasto wyjmujemy z miski i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5mm. Rozkładamy na nim połowę sera startego na tarce.
Krok 4 - Zawijańce z pieczarkami foto
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, smażymy na patelni do odparowania z nich wody. Przyprawiamy solą i pieprzem i wykładamy na ser.
Krok 5 - Zawijańce z pieczarkami foto
Pieczarki przykrywamy pozostałym serem i zwijamy ciasto w roladę.
Krok 6 - Zawijańce z pieczarkami foto
Kroimy na paski o grubości 2 cm i układamy na blaszce, wierzch smarujemy białkiem wymieszanym z mlekiem.

Blaszkę z zawijańcami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C na 20 minut.
Krok 7 - Zawijańce z pieczarkami foto
Podajemy na gorąco z ulubionym sosem lub keczupem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewa Wojtaszko

19.06.2017 11:58
pyszna ta kolacja !

pestka

19.06.2017 08:55
pyszna kolacja

Bernadeta1

18.06.2017 19:16
smaczne jedzonko

adelajda

18.06.2017 19:05
Dobra kolacja

Justi2401

18.06.2017 15:04
Przepyszna przekąska.

Ania67

18.06.2017 14:24
Świetna propozycja

jagoda5913

18.06.2017 12:40
pyszne ,robię podobne tylko z innym farszem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat