Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ryż

    250 gram
  • mleko

    3 szklanki
  • jabłka

    5 sztuk
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie

    1 garśc
  • cukier

    1 łyzka

Polewa

  • jogurt naturalny

    1 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier puder

    2 łyżki
  • płatki migdałowe

    2 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem foto
Odmierzamy porcję mleka i ryżu.
Krok 2 - Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem foto
Do gorącego mleka dodajemy ryż i gotujemy do momentu wchłonięcia mleka przez ryz- co jakiś czas mieszając , aby ryż się nie przypalił.
Krok 3 - Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem foto
Ugotowany ryż na mleku przekładamy do naczynia do zapiekania.
Krok 4 - Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem foto
Obsypujemy ryż cynamonem.
Krok 5 - Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem foto
Jabłka obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach.
Krok 6 - Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem foto
Potarte jabłka przekładamy do rondelka, dodajemy łyżkę cukru i cynamon. Podlewamy niewielką ilością wody. Prażymy.
Krok 7 - Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem foto
Następnie dodajemy do jabłek orzechy włoskie pokrojone na mniejsze kawałki.
Krok 8 - Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem foto
Uprażone jabłka przekładamy na warstwę ryżu.
Krok 9 - Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem foto
W miseczce łączymy jogurt naturalny, jajko oraz cukier puder.
Krok 10 - Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem foto
Wszystkie składniki sosu mieszamy.
Krok 11 - Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem foto
Powstałym sosem zalewamy warstwę jabłek.
Krok 12 - Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem foto
Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 30 minut. W trakcie pieczenia gdy górna warstwa nieco się zetnie, wysuwamy zapiekankę na moment z piekarnika i obsypujemy ją płatkami migdałowymi. Dalej zapiekamy. Smacznego!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
goofy9 05.06.2014 15:04
bardzo ciekawy przepis, jutro go testuję
kornelcia 20.05.2014 23:11
robię na piątkowy obiad..pycha
Beatris 20.05.2014 21:47
Pyszna klasyka w nowej odsłonie:)
gosia1988 20.05.2014 21:37
coś dla mnie
Katarzyna59 20.05.2014 20:58
przepyszny ryż
Aleksandra/Olcia 20.05.2014 19:15
uwielbiam
mirosława4 20.05.2014 19:03
bardzo lubię
Pyszota 20.05.2014 18:12
super samkołyk
Sylwia26 20.05.2014 17:17
ślinka leci
Magula 20.05.2014 16:57
Lubię taki ryż

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat