zapiekanka ziemniak dorsz szpinak

zapiekanka ziemniak dorsz szpinak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak mrożony

    400 gram
  • filet z dorsza

    2 sztuki
  • ziemniaki

    4 duże
  • masło

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

  • śmietana 30%

    0,5 szklanki
  • mąka

    1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa cała

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Rybę - ja używam dorsza, ale może być inna morska ryba myjemy i kroimy w mniejsze kawałki.

łyżkę masła rozgrzewamy na patelni z odrobiną pieprzu i posiekanym czosnkiem, wrzucamy szpinak i odparowujemy. Zamiast mrożonego może być oczywiście świeży. Ważne jest by dobrze odparować wodę. Dosalamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym masłem i układamy pierwszą warstwę - ziemniaki. Na ziemniaki wykładamy szpinak, potem rybę, znowu ziemniaki, szpinak i kończymy ziemniakami.

Śmietanę mieszamy z mąką i świeżo startą gałką muszkatołową. Zalewamy zapiekankę. Oczywiście przepis można odchudzić i użyć chudszej śmietany.

Pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez 45-50 minut (wszystko zależy od odmiany ziemniaków i tego jak grubo zostały pokrojone).

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

teresa18

13.07.2013 16:24
rewelacyjna

Katarzyna59

24.06.2013 07:52
fajny przepis

Magiczna_Kuchnia

24.06.2013 00:39
Fajny pomysł na dorsza

gosia561

24.06.2013 00:12
super rybna zapiekana

angelika14

23.06.2013 22:25
takiej zapiekanki jeszcze nie jadłam

Monika-twin

23.06.2013 22:20
moje takze smaki :)

marta19

23.06.2013 22:19
ciekawy pomysł

ewka1978

23.06.2013 21:57
pyszny pomysł

Mona73

23.06.2013 21:27
dobry obiad

gotujebochce

23.06.2013 21:10
super wygląa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat