Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z warzyw i wołowiny

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

polędwica wołowa 20 dag
olej rzepakowy 1 łyżka
cukinia 1 sztuka
pomidor 1 duża sztuka
mozzarella w kulce 125 g
bulion warzywny 1/2 szklanki
czubrica czerwona 1/2 łyżeczki
tymianek 1/2 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
sól i pieprz
masło 1 łyżka

SOS

jogurt naturalny 100 g
oliwa 2 łyżki
ząbek czosnku 1
bazylia świeża
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z warzyw i wołowiny

Polędwicę zmielić i przesmażyć na łyżce rozgrzanego oleju. W trakcie smażenia mieszać i rozbijać "grudki". Cukinię, pomidora i mozzarellę pokroić w plastry grubości 0,5 cm.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć warstwami cukinię, mięso, pomidory oraz ser, każdą warstwę posypać delikatnie solą i pieprzem, a mozzarellę posypać połową przypraw. Następnie czynność powtórzyć.
Całość zalać bulionem i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 minut. Składniki sosu wymieszać i polać nim zapiekankę na talerzu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 15.02.2016 21:50
dobra zapiekanka
IKrakowianka 10.05.2015 21:47
super zapiekanka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak