Zapiekanka z warzyw i wołowiny

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • polędwica wołowa

    20 dag
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • cukinia

    1 sztuka
  • pomidor

    1 duża sztuka
  • mozzarella w kulce

    125 g
  • bulion warzywny

    1/2 szklanki
  • czubrica czerwona

    1/2 łyżeczki
  • tymianek

    1/2 łyżeczki
  • Bazylia suszona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz

  • masło

    1 łyżka

SOS

  • jogurt naturalny

    100 g
  • oliwa

    2 łyżki
  • ząbek czosnku

    1
  • bazylia świeża

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwicę zmielić i przesmażyć na łyżce rozgrzanego oleju. W trakcie smażenia mieszać i rozbijać "grudki". Cukinię, pomidora i mozzarellę pokroić w plastry grubości 0,5 cm.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć warstwami cukinię, mięso, pomidory oraz ser, każdą warstwę posypać delikatnie solą i pieprzem, a mozzarellę posypać połową przypraw. Następnie czynność powtórzyć.
Całość zalać bulionem i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 minut. Składniki sosu wymieszać i polać nim zapiekankę na talerzu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 15.02.2016 21:50
dobra zapiekanka
IKrakowianka 10.05.2015 21:47
super zapiekanka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat