Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kurczaka i cebuli
Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy w naczyniu żaroodpornym i obrumieniamy mięso z obu stron, następnie przekładamy piersi na talerz.
Cebulkę i pieczarki smażymy w naczyniu żaroodpornym ok.. 7 minut, aż będą miękkie, następnie dodajemy wywar z kurczaka, zmiażdżony czosnek, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz szczyptę kopru włoskiego.
Dodajemy usmażone mięso i doprowadzamy całość do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i przykrywamy naczynie.
Kurczaka dusimy ok. 15 minut.
Na patelni podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek aż będzie chrupiący, następnie odsączamy go od tłuszczu np. na ręczniku kuchennym
W tym czasie gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki ok. 10 minut tak aby się nie rozgotowały, następnie odcedzamy ziemniaki i mieszamy z oliwą z oliwek i podsmażamy na patelni tak aby się zarumieniły
Do kurczaka dodajemy pokrojone szparagi lub brokuły i dusimy jeszcze przez ok. 8 min.
Na koniec przykrywamy mięso grzybami z cebulką oraz ziemniaczkami.
Tak przygotowaną potrawę możemy zamrozić , możemy ja przechowywać przez 2 miesiące.
Aby rozmrozić kurczaka zostawiamy go na noc w temperaturze pokojowej a następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach.
Danie dekorujemy rozmarynem i pietruszką .