Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Shepherd's pie wg Piotra Ogińskiego
Na patelnię wlewamy olej, na którym podprażamy ziele angielskie z liściem laurowym przez ok. 30 sekund, po czym dodajemy jagnięcinę i całość podsmażamy przez 5-6 minut.
Po tym czasie do jagnięciny dodajemy marchew, seler, cebulę oraz czosnek i całość podsmażamy jeszcze 3-4 minuty.
W międzyczasie do ostudzonych, ubitych ziemniaków dodajemy żółtko, olej, maślankę, parmezan, doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i całość dokładnie mieszamy.
Podsmażone mięso wraz z warzywami zalewamy czerwonym winem, za pomocą drewnianej łyżki skrobiemy dno patelni, tak by ją dokładnie wyczyścić, doprawiamy sosem sojowym, tymiankiem, solą oraz pieprzem, zalewamy bulionem i dusimy bez przykrycia przez ok. 45 minut.
Kiedy bulion się zredukował dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, przekładamy do żaroodpornych naczyń, na wierzch kładziemy masę z ziemniaków na którą kładziemy kawałki masła, trzemy parmezan i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.
Smacznego!