Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Shepherd's pie wg Piotra Ogińskiego

5.0
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Shepherd's pie, czyli zapiekanka pasterska to tradycyjne danie kuchni angielskiej. Głównymi składnikami są mielona jagnięcina z selerem naciowym, marchewką i wytrawnym czerwonym winem, a na wierzchu ziemniaki posypane startym parmezanem.

Składniki:

Spód zapiekanki:

jagnięcina mielona 400 g
ziele angielskie 4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
czosnek 2 ząbki
cebula biała 1 szt.
seler naciowy 80 g
marchewka 80 g
wino czerwone wytrawne 100 ml
sos sojowy 50 ml
tymianek 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
bulion 1 l
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki

Góra zapiekanki:

ugotowane ziemniaki typu C 400 g
żółtko jajek 1 szt.
olej 2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
maślanka 100 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
parmezan 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Shepherd's pie wg Piotra Ogińskiego

Na patelnię wlewamy olej, na którym podprażamy ziele angielskie z liściem laurowym przez ok. 30 sekund, po czym dodajemy jagnięcinę i całość podsmażamy przez 5-6 minut.

Po tym czasie do jagnięciny dodajemy marchew, seler, cebulę oraz czosnek i całość podsmażamy jeszcze 3-4 minuty.

W międzyczasie do ostudzonych, ubitych ziemniaków dodajemy żółtko, olej, maślankę, parmezan, doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i całość dokładnie mieszamy.

Podsmażone mięso wraz z warzywami zalewamy czerwonym winem, za pomocą drewnianej łyżki skrobiemy dno patelni, tak by ją dokładnie wyczyścić, doprawiamy sosem sojowym, tymiankiem, solą oraz pieprzem, zalewamy bulionem i dusimy bez przykrycia przez ok. 45 minut.

Kiedy bulion się zredukował dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, przekładamy do żaroodpornych naczyń, na wierzch kładziemy masę z ziemniaków na którą kładziemy kawałki masła, trzemy parmezan i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak