Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Co na obiad: Shepherd's pie wg Piotra Ogińskiego

5.0
(25)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Shepherd's pie, czyli zapiekanka pasterska to tradycyjne danie kuchni angielskiej. Głównymi składnikami są mielona jagnięcina z selerem naciowym, marchewką i wytrawnym czerwonym winem, a na wierzchu ziemniaki posypane startym parmezanem.

Składniki:

Spód zapiekanki:

jagnięcina mielona
400 g
ziele angielskie
4 ziarna
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
3 liście
Sklep Prymat
czosnek
2 ząbki
cebula biała
1 szt.
seler naciowy
80 g
marchewka
80 g
wino czerwone wytrawne
100 ml
sos sojowy
50 ml
tymianek
2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
bulion
1 l
koncentrat pomidorowy
3 łyżeczki

Góra zapiekanki:

ugotowane ziemniaki typu C
400 g
żółtko jajek
1 szt.
olej
2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
maślanka
100 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
parmezan
50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Shepherd's pie wg Piotra Ogińskiego

Na patelnię wlewamy olej, na którym podprażamy ziele angielskie z liściem laurowym przez ok. 30 sekund, po czym dodajemy jagnięcinę i całość podsmażamy przez 5-6 minut.

Po tym czasie do jagnięciny dodajemy marchew, seler, cebulę oraz czosnek i całość podsmażamy jeszcze 3-4 minuty.

W międzyczasie do ostudzonych, ubitych ziemniaków dodajemy żółtko, olej, maślankę, parmezan, doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i całość dokładnie mieszamy.

Podsmażone mięso wraz z warzywami zalewamy czerwonym winem, za pomocą drewnianej łyżki skrobiemy dno patelni, tak by ją dokładnie wyczyścić, doprawiamy sosem sojowym, tymiankiem, solą oraz pieprzem, zalewamy bulionem i dusimy bez przykrycia przez ok. 45 minut.

Kiedy bulion się zredukował dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, przekładamy do żaroodpornych naczyń, na wierzch kładziemy masę z ziemniaków na którą kładziemy kawałki masła, trzemy parmezan i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak