Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Spód zapiekanki:
-
jagnięcina mielona
400 g -
ziele angielskie
4 ziarna -
Liść laurowy suszony Prymat
3 liście -
czosnek
2 ząbki -
cebula biała
1 szt. -
seler naciowy
80 g -
marchewka
80 g -
wino czerwone wytrawne
100 ml -
sos sojowy
50 ml -
tymianek
2 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
bulion
1 l -
koncentrat pomidorowy
3 łyżeczki
Góra zapiekanki:
-
ugotowane ziemniaki typu C
400 g -
żółtko jajek
1 szt. -
olej
2 łyżeczki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
maślanka
100 ml -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
parmezan
50 g
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Shepherd's pie wg Piotra Ogińskiego
Na patelnię wlewamy olej, na którym podprażamy ziele angielskie z liściem laurowym przez ok. 30 sekund, po czym dodajemy jagnięcinę i całość podsmażamy przez 5-6 minut.
Po tym czasie do jagnięciny dodajemy marchew, seler, cebulę oraz czosnek i całość podsmażamy jeszcze 3-4 minuty.
W międzyczasie do ostudzonych, ubitych ziemniaków dodajemy żółtko, olej, maślankę, parmezan, doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i całość dokładnie mieszamy.
Podsmażone mięso wraz z warzywami zalewamy czerwonym winem, za pomocą drewnianej łyżki skrobiemy dno patelni, tak by ją dokładnie wyczyścić, doprawiamy sosem sojowym, tymiankiem, solą oraz pieprzem, zalewamy bulionem i dusimy bez przykrycia przez ok. 45 minut.
Kiedy bulion się zredukował dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, przekładamy do żaroodpornych naczyń, na wierzch kładziemy masę z ziemniaków na którą kładziemy kawałki masła, trzemy parmezan i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.
Smacznego!
Komentarze (0)