Co na obiad: Shepherd's pie wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Shepherd's pie wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Shepherd's pie, czyli zapiekanka pasterska to tradycyjne danie kuchni angielskiej. Głównymi składnikami są mielona jagnięcina z selerem naciowym, marchewką i wytrawnym czerwonym winem, a na wierzchu ziemniaki posypane startym parmezanem.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód zapiekanki:

  • jagnięcina mielona

    400 g
  • ziele angielskie

    4 ziarna
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 liście
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula biała

    1 szt.
  • seler naciowy

    80 g
  • marchewka

    80 g
  • wino czerwone wytrawne

    100 ml
  • sos sojowy

    50 ml
  • tymianek

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • bulion

    1 l
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżeczki

Góra zapiekanki:

  • ugotowane ziemniaki typu C

    400 g
  • żółtko jajek

    1 szt.
  • olej

    2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • maślanka

    100 ml
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • parmezan

    50 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Shepherd's pie wg Piotra Ogińskiego

Na patelnię wlewamy olej, na którym podprażamy ziele angielskie z liściem laurowym przez ok. 30 sekund, po czym dodajemy jagnięcinę i całość podsmażamy przez 5-6 minut.

Po tym czasie do jagnięciny dodajemy marchew, seler, cebulę oraz czosnek i całość podsmażamy jeszcze 3-4 minuty.

W międzyczasie do ostudzonych, ubitych ziemniaków dodajemy żółtko, olej, maślankę, parmezan, doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i całość dokładnie mieszamy.

Podsmażone mięso wraz z warzywami zalewamy czerwonym winem, za pomocą drewnianej łyżki skrobiemy dno patelni, tak by ją dokładnie wyczyścić, doprawiamy sosem sojowym, tymiankiem, solą oraz pieprzem, zalewamy bulionem i dusimy bez przykrycia przez ok. 45 minut.

Kiedy bulion się zredukował dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, przekładamy do żaroodpornych naczyń, na wierzch kładziemy masę z ziemniaków na którą kładziemy kawałki masła, trzemy parmezan i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat