Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    2 sztuki
  • mięso mielone

    0,5 kg
  • mozarella

  • mleko

    3 szklanki
  • pomidory

    1 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    4 łyżki
  • mąka

    4 łyżki
  • bazylia świeża

  • gałka muszkatołowa mielona

  • sól

  • pieprz

  • czosnek

    kilka ząbków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego foto
Na patelni podsmażamy mięso mielone.Solimy lekko. dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.Po chwili dodajemy pokrojone:cebulę i pomidory. Możemy lekko podlać wodą i dusimy 15-20 minut. Pod koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.Następnie przygotowujemy beszamel:masło z mąką smażymy na jasnozłoty kolor. Dodajemy mleko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, najlepiej świeżo startą. Gotujemy na małym ogniu, mieszając trzepaczką do ubijania piany, aż zgęstnieje.
Krok 2 - Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego foto
Średniej wielkości cukinie myjemy i kroimy na plastry.Nie obieramy ich.Plasterki powinny mieć około 2 centymetrów grubości. Układamy plastry w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym lub sporej blaszce.
Krok 3 - Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego foto
Na cukinię wsypujemy sos mięsno - pomidorowy.Posypujemy posiekaną bazylią.
Krok 4 - Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego foto
Układamy pokrojoną na plastry mozarellę. Polewamy wszystko beszamelem.
Krok 5 - Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego foto
Pieczemy zapiekankę około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

norweska20

08.09.2015 23:41
lubię takie zapiekaneczki

IKrakowianka

23.09.2011 08:16
pycha

joanna77

20.09.2011 19:31
pychotka

Beatris

20.09.2011 12:54
Ja również z przyjemnością zjadłabym porcyjkę. Bardzo lubię takie połączenia składników.

ewasylwia

20.09.2011 11:53
lubię takie zapiekanki

Magdalena67

20.09.2011 11:24
efekt końcowy smakowity

Ewa6274879

19.09.2011 23:12
dzięki za pomysł na jutrzejszy obiad :)

sylwia / sytofala

19.09.2011 21:57
ależ zrobiłam się głodna po przeczytaniu tego przepisu :)

Robert10

19.09.2011 21:25
coś dla mnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat