Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z bakłażanów

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 2 sztuki
pieczarki marynowane 300 g
bakłażan 2 sztuki
ser żółty 70 g
śmietana kremowa 30% lub 36% 200 ml
olej do smażenia
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z bakłażanów

Bakłażany obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Odstawiamy na durszlak i solimy, żeby bakłażan puścił wodę. Po mniej więcej pół godziny spłukujemy wodą i osuszamy.Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy bakłażany około 10-15 minut, podczas smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Po podsmażeniu zdejmujemy bakłażana z patelni i odstawiamy na bok. Grzyby kroimy w plastry. Cebulkę obieramy, myjmy i kroimy w piórka. Podsmażamy cebulkę a po jakiś 3 minutach dorzucamy grzybki. Do grzybów i cebulkę również doprawiamy solą i pieprzem podczas smażenia. Mieszamy bakłażana z cebulką i grzybami i układamy w żaroodpornym naczyniu. Polewamy to śmietaną i posypujemy serem. Rozgrzewamy piekarnik i pieczemy 10 minut w 180-200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mały_łasuch 26.10.2014 09:22
Zapewne bardzo pyszna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak