Zapiekanka we włoskim stylu

Zapiekanka we włoskim stylu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne

    2 - 3 szklanki ugotowanego
  • przecier pomidorowy

    1,5 szklanki
  • pieczarki

    8 szt
  • mięso mielone

    300 g
  • ser żółty

    150 g
  • zioła prowansalskie

    szczypta
  • oregano

    szczypta
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula

    5 plastrów
  • masło

    1 łyżeczka
  • przyprawa do mięsa mielonego

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka we włoskim stylu foto
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. 2 Plastry cebuli siekamy. Rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim pieczarki. Lekko solimy i pieprzymy. Kiedy pieczarki puszczą sok dodajemy cebulę i dusimy do redukcji sosu.
Krok 2 - Zapiekanka we włoskim stylu foto
Zdejmujemy z patelni pieczarki i wkładamy mięso mielone. Podczas smażenia je rozdrabniamy, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. W czasie gdy smażymy mięso - makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy. Pod koniec smażenia mięsa dodajemy 3 posiekane drobno plastry cebuli. Chwilę smażymy i dodajemy roztarte w dłoniach zioła prowansalskie i oregano. Chwilkę smażymy i dodajemy rozdrobniony czosnek.
Krok 3 - Zapiekanka we włoskim stylu foto
Smażmy ok 15 sekund i wlewamy porcjami przecier - gęstość sosu wg uznania. Chwilę dusimy - doprawiamy solą i pieprzem jeżeli jest taka potrzeba. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki.
Krok 4 - Zapiekanka we włoskim stylu foto
Do naczynia, w którym będziemy piec przekładamy makaron, sos oraz ok 1/3 startego sera - mieszamy.
Krok 5 - Zapiekanka we włoskim stylu foto
Na wierzchu układamy pieczarki i posypujemy resztą sera.
Krok 6 - Zapiekanka we włoskim stylu foto
Zapiekamy ok. 20 minut w temp. 180 - 200 st C. do momentu aż całość będzie gorąca, a ser pięknie się rozpuści. Ja mieszam składniki dosyć ciepłe wiec czas pieczenia jest krótki. Sos do zapiekanki można przygotować dzień wcześniej, a w dniu podania ugotować makaron i zapiec, wtedy czas pieczenia będzie dłuższy, bo sos musi się ogrzać

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Motorek

11.03.2017 08:14
fajna zapiekanka

Wiesława1

08.03.2017 10:14
pyszna propozycja

adelajda

07.03.2017 16:11
Lubię zapiekanki

Madzai

07.03.2017 11:16
Elegancko podane

RenataZ-et

07.03.2017 09:57
świetna zapiekanka

Agnieszka-87-25

07.03.2017 06:45
apetycznie wygląda

Łukasz15

06.03.2017 23:37
Super wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat