Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z penne, szpinakiem i szynką
1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Szpinak opłukać, odciąć same liście i wrzucić do cebuli. Gotować mniej więcej dopóki prawie cała woda nie odparuje. Szpinak powinien być prawie miękki.
2. Szynkę pokroić w kostkę, dodać łyżkę oleju i podsmażyć na patelni. Jeśli masz boczek, to usmaż go na suchej patelni.
3. Makaron ugotować al dente. Jajko rozbełtać i dodać do niego sól, pieprz i czosnek suszony.
4. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wyłożyć do naczynia do zapiekania. Można posypać serem na wierzchu. Przykryć naczynie folią. Wstawić do 180°C i zapiekać około 20 minut.