Zapiekanka z penne, szpinakiem i szynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Rewelacyjny przepis na pyszną, domową zapiekankę z penne ze szpinakiem i szynką.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • liście szpinaku

    1 kilogram
  • szynka

    100 gramów
  • makaron penne

    1/2 opakowania
  • cebula

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • ser żółty starty

    100 gramów
  • Sól morska ziołowa Prymat w młynku

    do smaku szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku szczypta
  • Czosnek suszony Prymat

    do smaku szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Szpinak opłukać, odciąć same liście i wrzucić do cebuli. Gotować mniej więcej dopóki prawie cała woda nie odparuje. Szpinak powinien być prawie miękki.

2. Szynkę pokroić w kostkę, dodać łyżkę oleju i podsmażyć na patelni. Jeśli masz boczek, to  usmaż  go na suchej patelni. 

3. Makaron ugotować al dente. Jajko rozbełtać i dodać do niego sól, pieprz i czosnek suszony.

4. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wyłożyć do naczynia do zapiekania. Można posypać serem na wierzchu. Przykryć naczynie folią. Wstawić do 180°C i zapiekać około 20 minut.

 

Doradca Smaku
W przepisie możesz użyć szynki lub bardziej wyrazistego w smaku - boczku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna69 07.05.2015 19:29
Pyszne, uwielbiam makaron ze szpinakiem.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat