Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka nadziana - makaronowo-kapuściana

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szkl.
drożdże 50 g
ziemniaki ugotowane 3 szt.
mleko ciepłe 6 łyżek
woda letnia 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka

Nadzienie

makaron 250 g
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżeczka
kapusta kiszona 500 g
por (biała część) 1 szt
fasola czerwona z puszki 1 puszka
kiełbasa 1 laska
majonez 2 łyżki
masło 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
kminek Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Porada

Przed przykryciem ciastem można posypać zapiekankę startym żółtym serem. Nad zapiekankę wstawiamy pustą brytfannę - ciasto się nie przypali.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka nadziana - makaronowo-kapuściana

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej dołek - wlewamy do niego ciepłe mleko i wkruszamy drożdże, lekko mieszamy je z mlekiem. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy rozgniecione ziemniaki, paprykę słodką, kminek i wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce - do wyrośnięcia.
Krok 1 - Zapiekanka nadziana - makaronowo-kapuściana foto
2
Makaron gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Odsączamy. Kapustę kiszoną odsączamy i płuczemy 2 razy, aby pozbyć się nadmiaru kwasowości, siekamy. Białą część pora siekamy w pół talarki. Fasolę odsączamy z zalewy, ale nie do końca - zostawiamy około 1 łyżkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, chwilkę przesmażamy por, dodajemy kapustę i dusimy razem aż kapusta zmięknie (około 7-10 minut). Następnie przyprawiamy pieprzem, papryką słodką i kminkiem, mieszamy. Wrzucamy makaron i smażymy razem jeszcze około 5 minut.
Krok 2 - Zapiekanka nadziana - makaronowo-kapuściana foto
3
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dość duży placek - wielkości podwójnej formy + zakładki na boki (podsypujemy mąką, aby nam się nie przyklejał do blatu). Wykładamy połowę na posmarowaną masłem formę, druga połowa zostanie nam na przykrycie (nie rozdzielamy ciasta). Smarujemy majonezem, układamy plasterki kiełbasy i wykładamy farsz makaronowo-kapuściany. Wierzch posypujemy czerwoną fasolą.
Krok 3 - Zapiekanka nadziana - makaronowo-kapuściana foto
4
Zawijamy pozostałe ciasto i przykrywamy zapiekankę, sklejamy boki ze sobą. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni przez godzinę.
Krok 4 - Zapiekanka nadziana - makaronowo-kapuściana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 11.12.2014 18:02
Zapewniam, że doskonale smakuje! Już dwa razy robiłam i na pewno jeszcze nie raz zrobię, tym razem na spotkanie ze znajomymi :)
gosia561 11.12.2014 14:26
ciekawie to wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak