Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka na bazie bakłażana i pomidorów

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
ocet balsamiczny 2 łyżki
cebula 1 sztuka
pomidory krojone z puszki 2 puszki
jajko 4 sztuki
natka pietruszki 2 łyżki siekanej
oregano 2 łyżki
Bazylia suszona Prymat 2 łyżki
olej do smażenia
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka na bazie bakłażana i pomidorów

Kroki postępowania

1
Bakłażana kroimy w niewielką kostkę. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę podobnej wielkości co bakłażana. Na patelni lub nieprzywierającym garnku rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju wrzucamy pokrojoną papryki i bakłażana, przyprawiamy pieprzem i solą oraz wlewamy ocet balsamiczny. Całość mieszamy i prużymy na małym ogniu, pod przykryciem aż składniki zmiękną.
Krok 1 - Zapiekanka na bazie bakłażana i pomidorów foto
2
Tak przygotowanego bakłażana z papryką wykładamy na dno naczynia, w którym będziemy piec zapiekankę.
Krok 2 - Zapiekanka na bazie bakłażana i pomidorów foto
3
Na patelni lub nieprzywierającym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy pokrojoną w dość drobną kostkę cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli po czym dodajemy pokrojone pomidory z puszki wraz z sokiem pomidorowym, przyprawiamy pieprzem, solą i roztartymi w dłoniach suszonymi ziołami. Mieszamy i podsmażamy tak długo aż nadmiar wody odparuje.
Krok 3 - Zapiekanka na bazie bakłażana i pomidorów foto
4
Sos pomidorowy przekładamy do naczynia żaroodpornego, na warstwę z bakłażana i papryki.
Krok 4 - Zapiekanka na bazie bakłażana i pomidorów foto
5
W sosie robimy łyżką 4 wgłębienia i wbijemy w nie jajka. Posypujemy pieprzem, solą i posiekaną natką pietruszki.
Krok 5 - Zapiekanka na bazie bakłażana i pomidorów foto
6
Zapiekankę pieczemy ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C
Krok 6 - Zapiekanka na bazie bakłażana i pomidorów foto
7
Zapiekankę podajemy na gorąco z pieczywem lub bez :) SMACZNEGO!
Krok 7 - Zapiekanka na bazie bakłażana i pomidorów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariuszek8 13.09.2015 11:38
bardzo fajna zapiekaneczka
bogusia 82 10.07.2015 22:53
Super zapiekanka:)
Gracer 10.07.2015 21:09
super przepis
asienka15 10.07.2015 19:57
Wyśmienita
barbara11561 10.07.2015 19:50
Świetna zapiekanka:)
Joannasz3190 10.07.2015 19:12
Pyszności :)
Łukasz15 10.07.2015 19:07
Przepyszna zapiekanka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak