Zapiekanka na bazie bakłażana i pomidorów

Zapiekanka na bazie bakłażana i pomidorów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • ocet balsamiczny

    2 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • Pomidory krojone z puszki

    2 puszki
  • jajka

    4 sztuki
  • natka pietruszki

    2 łyżki siekanej
  • oregano

    2 łyżki
  • bazylia otarta Prymat

    2 łyżki
  • olej do smażenia

  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka na bazie bakłażana i pomidorów foto
Bakłażana kroimy w niewielką kostkę. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę podobnej wielkości co bakłażana. Na patelni lub nieprzywierającym garnku rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju wrzucamy pokrojoną papryki i bakłażana, przyprawiamy pieprzem i solą oraz wlewamy ocet balsamiczny. Całość mieszamy i prużymy na małym ogniu, pod przykryciem aż składniki zmiękną.
Krok 2 - Zapiekanka na bazie bakłażana i pomidorów foto
Tak przygotowanego bakłażana z papryką wykładamy na dno naczynia, w którym będziemy piec zapiekankę.
Krok 3 - Zapiekanka na bazie bakłażana i pomidorów foto
Na patelni lub nieprzywierającym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy pokrojoną w dość drobną kostkę cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli po czym dodajemy pokrojone pomidory z puszki wraz z sokiem pomidorowym, przyprawiamy pieprzem, solą i roztartymi w dłoniach suszonymi ziołami. Mieszamy i podsmażamy tak długo aż nadmiar wody odparuje.
Krok 4 - Zapiekanka na bazie bakłażana i pomidorów foto
Sos pomidorowy przekładamy do naczynia żaroodpornego, na warstwę z bakłażana i papryki.
Krok 5 - Zapiekanka na bazie bakłażana i pomidorów foto
W sosie robimy łyżką 4 wgłębienia i wbijemy w nie jajka. Posypujemy pieprzem, solą i posiekaną natką pietruszki.
Krok 6 - Zapiekanka na bazie bakłażana i pomidorów foto
Zapiekankę pieczemy ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C
Krok 7 - Zapiekanka na bazie bakłażana i pomidorów foto
Zapiekankę podajemy na gorąco z pieczywem lub bez :) SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mariuszek8

13.09.2015 11:38
bardzo fajna zapiekaneczka

bogusia 82

10.07.2015 22:53
Super zapiekanka:)

Gracer

10.07.2015 21:09
super przepis

asienka15

10.07.2015 19:57
Wyśmienita

barbara11561

10.07.2015 19:50
Świetna zapiekanka:)

Joannasz3190

10.07.2015 19:12
Pyszności :)

Łukasz15

10.07.2015 19:07
Przepyszna zapiekanka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat