Co na obiad: Musaka wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Musaka wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Musaka lub moussaka to potrawa wywodząca się z kuchni greckiej, przypominająca zapiekankę. Do jej przygotowania możemy użyć tego samego sosu bolognese co do włoskiej lasagne.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Musaka:

  • sos bolognese

    400 gramów
  • ziemniaki typu BC

    5 sztuk
  • cukinia

    1 sztuka
  • bakłażan

    1 sztuka
  • cynamon mielony

    1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa cała

    1/4 sztuki
  • oregano

    2 łyżeczki
  • sól morska z pieprzem

Beszamel:

  • masło 82%

    50 gramów
  • mąka

    50 gramów
  • mleko

    400 mililitrów
  • gałka muszkatołowa cała

    1/4 sztuki
  • sól morska z pieprzem

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

  • mąka pszenna

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Warzywa kroimy na 1,5 cm talarki, bakłażana solimy, pieprzymy i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie smażymy ziemniaki na rozgrzanym oleju przez 5-8 minut, lub do momentu aż będą miękkie i złociste. Usmażone ziemniaki odsączamy z tłuszczu i układamy w naczyniu żaroodpornym. Bakłażana oraz cukinię obtaczamy w mące i smażymy 3-4 minuty z każdej strony. W międzyczasie do rondelka dodajemy masło oraz mąkę, i całość smażymy ok. 2 minuty aż składniki dobrze się połączą, a mąka ugotuje.

Po tym czasie masę z mąki zalewamy mlekiem i gotujemy przez ok. 8-10 minut na małym ogniu, mieszając trzepaczką rózgową. Kiedy beszamel zgęstnieję i zacznie się gotować, zdejmujemy go z ognia i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotowe warzywa wyciągamy i odsączamy na ręczniku papierowym. Sos bolognese doprawiamy cynamonem, gałką muszkatołową oraz oregano, całość dokładnie mieszamy i rozprowadzamy na ułożonych wcześniej ziemniakach, następnie na sosie układamy usmażone warzywa i całość zalewamy sosem beszamelowym.
Mousakę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C, na opcji góra/dół przez 20 minut.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat