Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Musaka wg Piotra Ogińskiego
Warzywa kroimy na 1,5 cm talarki, bakłażana solimy, pieprzymy i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie smażymy ziemniaki na rozgrzanym oleju przez 5-8 minut, lub do momentu aż będą miękkie i złociste. Usmażone ziemniaki odsączamy z tłuszczu i układamy w naczyniu żaroodpornym. Bakłażana oraz cukinię obtaczamy w mące i smażymy 3-4 minuty z każdej strony. W międzyczasie do rondelka dodajemy masło oraz mąkę, i całość smażymy ok. 2 minuty aż składniki dobrze się połączą, a mąka ugotuje.
Po tym czasie masę z mąki zalewamy mlekiem i gotujemy przez ok. 8-10 minut na małym ogniu, mieszając trzepaczką rózgową. Kiedy beszamel zgęstnieję i zacznie się gotować, zdejmujemy go z ognia i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotowe warzywa wyciągamy i odsączamy na ręczniku papierowym. Sos bolognese doprawiamy cynamonem, gałką muszkatołową oraz oregano, całość dokładnie mieszamy i rozprowadzamy na ułożonych wcześniej ziemniakach, następnie na sosie układamy usmażone warzywa i całość zalewamy sosem beszamelowym.
Mousakę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C, na opcji góra/dół przez 20 minut.
Smacznego!