Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Musaka:
-
sos bolognese
400 gramów -
ziemniaki typu BC
5 sztuk -
cukinia
1 sztuka -
bakłażan
1 sztuka -
Cynamon mielony Prymat
1 łyżeczka -
Gałka muszkatołowa cała Prymat
1/4 sztuki -
oregano
2 łyżeczki -
Sól morska z pieprzem Prymat w młynku
Beszamel:
-
masło 82%
50 gramów -
mąka
50 gramów -
mleko
400 mililitrów -
Gałka muszkatołowa cała Prymat
1/4 sztuki -
Sól morska z pieprzem Prymat w młynku
Dodatkowo:
-
olej do smażenia
-
mąka pszenna
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Musaka wg Piotra Ogińskiego
Warzywa kroimy na 1,5 cm talarki, bakłażana solimy, pieprzymy i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie smażymy ziemniaki na rozgrzanym oleju przez 5-8 minut, lub do momentu aż będą miękkie i złociste. Usmażone ziemniaki odsączamy z tłuszczu i układamy w naczyniu żaroodpornym. Bakłażana oraz cukinię obtaczamy w mące i smażymy 3-4 minuty z każdej strony. W międzyczasie do rondelka dodajemy masło oraz mąkę, i całość smażymy ok. 2 minuty aż składniki dobrze się połączą, a mąka ugotuje.
Po tym czasie masę z mąki zalewamy mlekiem i gotujemy przez ok. 8-10 minut na małym ogniu, mieszając trzepaczką rózgową. Kiedy beszamel zgęstnieję i zacznie się gotować, zdejmujemy go z ognia i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotowe warzywa wyciągamy i odsączamy na ręczniku papierowym. Sos bolognese doprawiamy cynamonem, gałką muszkatołową oraz oregano, całość dokładnie mieszamy i rozprowadzamy na ułożonych wcześniej ziemniakach, następnie na sosie układamy usmażone warzywa i całość zalewamy sosem beszamelowym.
Mousakę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C, na opcji góra/dół przez 20 minut.
Smacznego!
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się