Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Co na obiad: Musaka wg Piotra Ogińskiego

5.0
(27)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Musaka lub moussaka to potrawa wywodząca się z kuchni greckiej, przypominająca zapiekankę. Do jej przygotowania możemy użyć tego samego sosu bolognese co do włoskiej lasagne.

Składniki:

Musaka:

sos bolognese
400 gramów
ziemniaki typu BC
5 sztuk
cukinia
1 sztuka
bakłażan
1 sztuka
Cynamon mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa cała Prymat
1/4 sztuki
Sklep Prymat
oregano
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Sól morska z pieprzem Prymat w młynku
Sklep Prymat

Beszamel:

masło 82%
50 gramów
mąka
50 gramów
mleko
400 mililitrów
Gałka muszkatołowa cała Prymat
1/4 sztuki
Sklep Prymat
Sól morska z pieprzem Prymat w młynku
Sklep Prymat

Dodatkowo:

olej do smażenia
mąka pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Musaka wg Piotra Ogińskiego

Warzywa kroimy na 1,5 cm talarki, bakłażana solimy, pieprzymy i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie smażymy ziemniaki na rozgrzanym oleju przez 5-8 minut, lub do momentu aż będą miękkie i złociste. Usmażone ziemniaki odsączamy z tłuszczu i układamy w naczyniu żaroodpornym. Bakłażana oraz cukinię obtaczamy w mące i smażymy 3-4 minuty z każdej strony. W międzyczasie do rondelka dodajemy masło oraz mąkę, i całość smażymy ok. 2 minuty aż składniki dobrze się połączą, a mąka ugotuje.

Po tym czasie masę z mąki zalewamy mlekiem i gotujemy przez ok. 8-10 minut na małym ogniu, mieszając trzepaczką rózgową. Kiedy beszamel zgęstnieję i zacznie się gotować, zdejmujemy go z ognia i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotowe warzywa wyciągamy i odsączamy na ręczniku papierowym. Sos bolognese doprawiamy cynamonem, gałką muszkatołową oraz oregano, całość dokładnie mieszamy i rozprowadzamy na ułożonych wcześniej ziemniakach, następnie na sosie układamy usmażone warzywa i całość zalewamy sosem beszamelowym.
Mousakę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C, na opcji góra/dół przez 20 minut.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak