Zapiekanka jest bardzo sycąca i pyszna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    7 szt
  • szpinak mrożony

    45 dag
  • pomidory bez skórki

    3 szt
  • mozarella plasterki

    25 dag
  • chili w proszku

    1 szczypta
  • sól do smaku

    0.8 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    2 szczypty
  • pieprz

    9 szczypty
  • oregano

    5 szczypty
  • olej

    6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki pokroić w plastry, podgotować w osolonej wodzie (0,5 łyżki). Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Na patelnię wylać 2 łyżki oliwy, wrzucić szpinak, odparować z wody doprawić solą i pieprzem (3 szczypty). Pod koniec dodać 1 ząbek posiekanego czosnku, ostudzić. Na patelnie wylać 3 łyżki oliwy i dodać pomidory, odparować z wody przyprawić solą, pieprzem, chili, curry, oregano (3 szczypty) pod koniec dodać ząbek posiekanego czosnku, ostudzić. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą wyłożyć połowę ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć ostudzony szpinak. Na szpinak wyłożyć resztę ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć pomidory. Na pomidory wyłożyć pokrojoną w plastry mozarellę. Mozarellę posypać dwoma szczyptami soli, pieprzu i oregano. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec bez przykrycia około 45 min. , aż mozarella się rozpuści. Zapiekanie może być różne w zależności od odparowania warzyw i miękkości ziemniaków.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ronald88 15.10.2011 09:25
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat