Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka "co popadnie"

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ok. kg
makaron porcja na 2 os.
szpinak mrożony
czosnek 3 ząbki
pomidory 2-3
mozzarella
kukurydza pół puszki
wędlina 15dag
zupa cebulowa

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka "co popadnie"

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry i ugotować na w pół twarde.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórę i pokroić.
Szpinak mrożony (w liściach) podsmażyć na maśle razem z posiekanym czosnkiem. Oprószyć solą i pieprzem oraz granulowaną cebulą. Posypać odrobiną granulowanego czosnku dla podbicia smaku.
Naczynie żaroodporne natłuścić. Układać warstwę ziemniaków, pomidory i szpinak.
Krok 1 - Zapiekanka "co popadnie" foto
2
Mozzarellę osączyć z zalewy, połowę kuli pokroić i położyć na szpinak, połowę zostawić. W tym czasie ugotować makaron.
Krok 2 - Zapiekanka "co popadnie" foto
3
Makaron odcedzić, wymieszać z pokrojoną w kostkę wędliną i osączoną kukurydzą. Całość wyłożyć na wierzch naczynia. Rozrzucić resztę mozzarelli. Zupę cebulową, z torebki, przygotować z odrobiną mniej wody niż na opakowaniu. Polać nią zapiekankę. Zapiec w 200 stopniach ok. 30 min.
Krok 3 - Zapiekanka "co popadnie" foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 25.11.2012 21:40
super
IwonaKa 25.11.2012 21:27
no i pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak