Zapiekane polędwiczki wieprzowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • polędwicy wieprzowej

    600 g
  • pieczarek

    300 g
  • cebule

    2 szt
  • pomidorków cherry

    8 szt
  • sera mozzarella

    50 g
  • startego żółtego sera

    100 g

Sos czosnkowo-ziołowy:

  • jogurtu naturalnego

    5 łyżek
  • majonezu

    2 łyżki
  • śmietanki kremówki

    2 łyżki
  • czosnku

    2 ząbki
  • bazylia świeża

    2 łyżki
  • świeżej posiekanej natki pietruszki

    1 łyżka
  • pieprz kolorowy grubo mielony do smaku

  • sól do smaku

Marynata

  • oleju

    5 łyżek
  • czosnku

    2 ząbki
  • pieprz kolorowy grubo mielony do smaku

  • sól do smaku

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Rozmaryn suszony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekane polędwiczki wieprzowe foto
Polędwicę pokroić na plasterki o grubości ok. 2cm. delikatnie rozpłaszczyć dłonią.
Marynata: Czosnek obrać i przecisnąć przez wyciskarkę. Wymieszać z
olejem,ostrą papryką,rozmarynem,solą i pieprzem. Dodać
mięso,wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę (a
najlepiej na noc).
Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki i usmażyć na 2 łyżkach oleju.
Cebulę obrać pokroić w piórka i usmażyć na 2 łyżach oleju. Pomidory,mozzarellę pokroić w plasterki.
Polędwiczki usmażyć na patelni z obu stron (smażyć na marynacie).
Polędwiczki przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na nie ułożyć
plasterki pomidora.
Krok 2 - Zapiekane polędwiczki wieprzowe foto
Sos czosnkowy. Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku. Dodać
majonez, jogurt,śmietankę kremówkę, sól,pieprz i zioła. Sos czosnkowy
wymieszać z usmażonymi zimnymi pieczarkami i cebulą.
Krok 3 - Zapiekane polędwiczki wieprzowe foto
Wyłożyć na pomidory. Na górze rozłożyć ser mozzarella i posypać żółtym serem.
Krok 4 - Zapiekane polędwiczki wieprzowe foto
Polędwiczki zapiec w piekarniku, temp. 190 stopni, aż ser się rozpuści.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat